Što sve u Hrvatskoj možeš ( i ne možeš ) s 10.000 glasova?

Moj glas u Hrvatskoj nije uvijek jednako važan makar je u svakom slučaju, na lokalnim izborima ili na izborima u obliku referenduma, jednostavno isti- jedan. On ipak nema istu težinu. Nema istu posljedicu. Nema istu budućnost.

Moj glas u Hrvastkoj uvijek je samo moj i samo jedan. Međutim, uvijek je i gubitnik. Moj glas u Hrvatskoj nikad nije pobijedio.

Scenarij A

Ako iza sebe imam 10.000 glasova mogu pobijediti na lokalnim izborima i biti gradonačelnik grada koji mi onda sve više služi kao poligon otplate dugova i vraćanja usluga što državi, što političarima, a ne kao grad kojim upravljam i za čije se građane borim.

1

Naravno, da bi netko postao gradonačelnik sa cca 10.000 glasova, otprilike četvrtinom biračkog tijela, treba imati pokriće u zakonskoj regulativi koja odgovorno tvrdi da je on postao gradonačelnikom običnom biračkom većinom koja se, gle čuda, primjenjuje na lokalnim izborima, ali ne i u drugim izbornim situacijama. To znači da se na dan lokalnih izbora ne morate nužno maknuti s kauča da bi vaš kandidat pobijedio jer nije važna, kako prigodno, izlaznost.

Dok se u situacijama kad se odlučuje na referendumu, uz dužno poštovanje prilagođenim zakonskim iznimkama kao što je bila ona za ulazak Hrvatske u EU, zainteresirane strane trebaju polomiti da bi većinu od “50% plus jedan birač” pokrenuli i maknuli s kauča te sunčane nedjelje. Čak bez obzira na stav o pitanju. Jer je izlaznost ovaj put-presudna.

To se, uz svesrdnu pomoć medija i odgovorne osobe koji su zagovarali neizlazak na referendum, dogodilo našem referendumu. Cca 10.000 glasova izabralo je gradonačelnika, cca 10.000 glasova izabralo je PROTIV projekta na Srđu ali u kontroliranim i nadasve prilagođenim zakonskim uvjetima ishod je bio jednako prilagođen.

Kako onda zaključiti? Da glas na lokalnim izborima vrijedi više?

Scenarij B

Kao i uvijek, osobnog i građanskog angažmana radi, dižem se s kauča i nakon prve kafe nedjeljom glasam. Užasnuta opstrukcijom i komuniciranjem da je neizlazak na referendum stav i glas protiv projekta. Tko vam daje za pravo svojatati moj glas? Ako nisam izašla na referendum, zašto sam automatizmom protiv? Jer to tako komunicira medijska bojna, plaćenićka postrojba iz redova neistomišljenika? O, kako demokratsko sportski.

2

Na lokalnim izborima nisam bila među pobjedničkih cca 10.000 glasova i bez obzira na preostalu veliku većinu od cca 30.000 glasova kojoj sam pripadala, moj glas bio je gubitnik.

Na referendumu sam bila među pobjedničkih 10.000 ljudi koji su glasali PROTIV projekta. Ali moj glas je opet bio gubitnik. Mediji, investitor, gradonačelnik i hrvatski zakoni komunicirali su da sam gubitnik objašnjavajući istovremeno i prisvajajući onih 30.000 koji na isti nisu izašli kao podršku i glasove ZA projekt. Dakle bilo je to 30.000 pobjedničkih glasova.

Na izborima iz prethodne statistike, pripadajući većini od cca 30.000, bila sam gubitnik.

Ovo je zemlja dvostrukih kriterija i licemjernih piskarala, poltičarima prilagođenih zakona i nekolicine neprilagođenih građana.

3

Obavezno moramo podržati izmjene zakona o referendumu jer teško će se dogoditi da političke elite same sebi izglasaju promjene i ukinuće privilegija. Ne postoji saziv Sabora koji će sam sebi i ostalim parazitskim državnim službama otkinut prst i ukinut beneficije. Za to će nam zaista trebati referendum, jedini građanski način koji može dirnuti u osinjak. Za to će nam trebati izmjene izbornih zakona i zakona o referendumu koji neće selektivno podržavati, a kamoli selektivno komunicirati većinom i pobjedom ishod iza kojeg stoji jednak broj glasova. Poglavito onaj ishod iza kojeg stoji 10.000 glasova plus jedan, a to je pravomoćna presuda. To što je ovaj parametar “plus jedan” zadovoljen pravomoćnom presudom trebalo bi nekako ozakoniti da dobije na težini, zar ne? Na način da bude teško ponavljati nedjela, a nemoguće ista kapitalizirati na izborima.

Za to će nam trebati, jednak za sve:

Scenarij C.

U kojem će, jednog lijepog nedjeljnog jutra, i moj glas napokon bit pobjednik:-)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *