ARS UHLJEBICA i njena Sila

Stopa nezaposlenosti.
Postoji jedan siguran put za rješavanje nezaposlenosti, a to je otvaranje novih radnih mjesta ovisnih o državnom proračunu. Glavna motivacija političkih struktura, koje kad dolaze na vlast rade na takvom rješavanju nezaposlenosti, je glasačko tijelo ovisno o njima, odnosnu o rješavanju zapošljavanja koje generira slijedeću ovisnost : lojalno glasovanje na svakim slijedećim izborima. Uvijek sam se pitala koji su mehanizmi kontrole.

jobsintown

Hipotetski, da me zaposle jedni od istih kako na dan glasovanja znaju za koga sam glasala?

Situacija s marinom u Gružu preslikava političku. Lako bi se Grad i Županija dogovorili oko komunalne lučice da se mogu dogovoriti čija će to biti zasluga na slijedećim izborima. Tko će se hvaliti sa 600 novih komunalnih vezova. Jer to je big deal, nije to 48 vezova nego 600!! Zamislite samo što znači taj broj na predizbornim plakatima. To je 600 glasova više, to je 600 kuna više, to je 600 razloga više za optimizam, to je 600 m prednosti u finishu. Zamislite njihove fotoshopirane glave s friziranim smješkom i pobrojane hvalospjeve među kojima stoji boldan broj 600. Broj koji na kraju priče znači tek samo 600 uhljeba više. Počinjem priželjkivat da se neki projekti ne ostvare samo zato da ne bi još nekoga zaposlili. Na žalost.

Demokracija na reanimaciji.
Rješavaju li se građanima problemi po tom ključu? Zaton. Tamo je najviše glasova dobio HDZ na prošlim izborima pa neka sad malo piju fekalije. Zašto bi stranka(e) na vlasti rješavale probleme građana koje nisu njihovo glasačko tijelo? Njihova ciljna skupina. Neka malo pričekaju i koprcaju se ne bi li shvatili da su trebali glasat za druge ? Činjenica je da zaista nedovoljno promišljamo da kad zaokružujemo imena na izbornim listama to ima ogroman utjecaj na naš život. Često i ne odemo na izbore misleći da ne možemo promijenit ili doprinjeti stanju stvari i odnosa. Upravo suprotno.

acid_picdump_112

Postoje sumrak rečenice kao što je ona o poticanju ne izlaska na referendum. One podcjenjuju sve što u tranzicijskom glibu pokušava bit i ostat vrijednost. One podcjenuju svaki naš korak , svaki naš glas. Glas koji ostane doma na kauču kad su izbori nema pravo glasa ni na Lapadskoj obali ni u Zatonu niti u Lazaretima. Taj glas je živ pokopan.
Jesmo li i odakle naslijedili vlast odabranih, nasljedna radna mjesta familijarno i stranački povezanih uhljeba koji svoju djecu ciljano školuju za neki uskoro dostupan i custom made natječaj s kriterijima kojima samo oni udovoljavaju. Samo je malo više različitih imena u partijskom ustroju. Od koga će nam djeca naslijedit građanski aktivizam ako mi sjedimo doma na kauču svaki put kad možemo doprinjeti pomaku.

o-IHEART-facebook

U toj društvenoj stratifikaciji politička kasta rješava na svoj način znanje i kompetecije -stranačkom pripadnošću. Nedavno organiziran speed dating u kojem su priliku za razgovor za posao imali mladi pred raznim poslodavcima uskoro će organizirati stranke kao poslodavci pa će birati u redovima svojih članova budući da je istih već popriličan broj i sve je više mladih koji iščitavaju iz naslovnica hrvatskih medija gdje je put ka sreći. Stranačka iskaznica.
Situacija u zemlji govori u prilog tome da ne možemo više zapošljavat proračunske ovisnike ali nitko ne reagira. Osim, ponekad, Big EU brothera.

Referent za učinkovitost .
Uskladiti plaće s učinkovitosti. Bila je to treća stavka na prošlom spisku za domaći rad koji nam je dostavila EU prije nekoliko godina. Taj je domaći rad imao 6, sad ima 12 zadataka. To otvara prostor za novi natječaj i nova radna mjesta: Agencija za učinkovitost, rEvnatelj, jer u pitanju je ravnatelj revnosti, viši referenti za učinkovitost, referenti za učinkovitost. Izađe li isti odmah se javljam na taj natječaj. To je radno mjesto za mene. Kao SOA za nerad. Kad bi plaćali po učinkovitosti preko noći bih se obogatila. Kad bi kamerama pokrili raznorazne urede i hodnike neke bi snimke bile kratke ili stalno prikazivale istu sliku( jer se aktiviraju pri pokretu, što je nemoguće kad NIŠTA ne radite) .
Kako sada stvari stoje treba nam klasna, kulturna i ine revolucije. Nemamo još organizirane ni postrojbe aktivnih građana. Možda će prisutnost Stormtroopersa u Gradu djelovati i na građanski aktivizam. Nije ništa zvjezdano u pitanju ali u stanju smo ratne pripravnosti jer dok politička kasta sama sebi gomila beneficije ja ih zamišljam u saborsko -posdstanarskom filmu u kojem dijele sobe i režije i to oni suprotnih stranaka. Budući da je nerealno očekivati da sami sebi ukinu povlastice moramo barem doći do razine na kojoj ih sami sebi ne mogu izglasavati.

Neko jutro sam u bliskom susretu zvjezdane vrste s Darth Vaderom u pratnji dva Stormtroopersa u ulici Od puča , pri pomisli na trenutačnu situaciju, čeznutljivo izrekla: “take me with you. ”

“Nema potrebe”, odgovorili su, “Dubrovnik će biti najljepši grad u dalekoj galaksiji i za njega će znat cijeli svijet. Nego, čuli smo da pišete scenarij za Građani uzvraćaju udarac ? ”

” Da”, skromno potvrdih zbog isto tako skromnog scenarija, “ali na casting se odazovu uvijek isti, nemamo raznolikost ni brojnost. Nismo snimili niti pilot projekt. ”
“Polako se ide do zvijezda”, odgovori Darth. “Nego, znaš, zaposlili smo 600 ljudi upravo na ovom projektu.”

IMG_5040

Taj broj 600 vratio me u stvarnost. Nemam vez na Batali nego u Gradu, ali tko mi garantira da neće nekoj slijedećoj političkoj kombinaciji past na pamet da ga više ne mogu koristit, da u Grad stavi velike jahte, motornjake i prepusti porat nekom koncesionaru.
Moramo se pokrenut. Sjedanje na kauču ili komentiranje na kafi je na razini opće državne učinkovitosti. Nula bodova.

Čekaju nas korektivne mjere.
Čekaju nas napokon kotarski izbori. To su oni mali potencijalni zvjezdani nukleusi aktivnih građana i prve linije obrane njihovog načina života. I prva prilika za gol u gostima jer političke stranke svojataju i taj teren. Po mom bi skromnom mišljenju političkim strankama trebalo bit zabranjeno zauzimat pozicije za demagoška gradskokotarska djelovanja makar su, s obzirom na kastriranu ulogu gradskih kotareva i njihov minoran utjecaj na razini lokalne samouprave, to možda jedina preostala djelovanja. Odavno me prati osjećaj žaljenja što moj grad nema osobu na vlasti koju građani istinski podržavaju. Gdje bi nam bio kraj. U sadašnjoj političkoj konstelaciji jedinu svijetliju budućnost ovog grada vidim u boljim građanima.

Sjedica Gradskog vijeća

Potvrdilo se da svi gradski vijećnici dobro plivaju. Zasigurno su mnogi u Juga naučili plivat.
Bila je to večer jednoglasnih Odluka. Odavno nismo vidjeli slogu te vrste. Sila je zaista s nama.

Ah, ta Garaža. Priča na kojoj su se gubili i dobijali izbori sad je priča u kojoj Grad stalno gubi. Postoji 70 milijuna razloga zbog kojih se tematska sjednica trebala održat prije 7 godina. Beskrajno je teško pratiti tijek događanja oko pojedinih upitnih gradskih investicija, budući da je sve upitno.

Jedino što sam shvatila : u slučaju Garaža jedino nevino u cijeloj priči su Djevičanski otoci , mjesto transakcijskog računa na koji momentalno odlaze pare od naplate.
Ta je nevinost najsličnija mojoj, odgovorno tvrdim.
Prijeti joj razdjevičenje najbolje vrste. Ono u kojoj smo, napokon, svi zajedno.

“Za Garažu spremni!”

jednoglasno se zaorilo u redovima Stormtroopersa. Naputak je slijedeći: “Na odlasku pomažemo Dubrovčanima preuzeti Garažu. ”

Na silu Silom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *