Atomska bomba

Zadnjih cca mjesec dana, svemir mi opet pokazuje, što bi ono majstor Oogway rekao, da slučajnosti ne postoje, odnosno, ubacuje me u singularnost.
Prošli put sam vam stidljivo spomenula da se zabavljam na plejki sa Fallout četvorkom. I onda mi u ruke upadne ni manje ni više nego Atomic. Da znate da imam neodoljiv poriv da o Atomicu pričam u žargonu iz Fallouta. Jer ako znate o čemu se radi, onda će vam sve biti jasno. Ako ne znate o čemu se radi, onda mi je žao, ali ovo nije gejmerski blog.

Najveći probem s dosad isprobanim primjercima uljnih/precleanse/balzamastih/neumivaličnih čistača je bio taj što su bili masni, pa oš-neš-moraš oprat facu detrdžentom. Neki su bili toliko masni da bi ih prije sapunanja morala skinuti blazinicom, da bih uopće mogla pristupiti sapunanju. Većina ih je očajno pekla za oči. Brutalno. Atomic je daleko od toga. Moje inače umorne i od kompjutera suhe oči bivaju malo zacrvenjene, ali nema neugode, nema peckanja, nema popratnih neugodnosti. Nema. Ako ovo i jesu popratne neugodnosti onda su zaista minorne. Međutim, zajednički nazivnik svih njih je bilo isušivanje, iako se radi o uljima, te iako nježni prema koži u vidu mehaničke aplikacije, koža je bila isušena, zategnuta i neugodna, te bi zahtjevala bi užurbanu aplikaciju hidratacijskih sredstava.
4, 5, 6, pa čak možda i 7 pumpica je potrebno da bi se atomično iskustvo doživjelo u potpunosti. Što više to bolje, iako pretjerivanje u broju pumpica može potencirati cijeđenje po okolnim plohama. Međutim, neka vas ne brinu ovi brojevi, pumpica je vrlo precizno baždarena (da li se to uopće tako kaže) pa istiskuje manju količinu proizvoda van. Tako da u ovom slučaju 4 pumpice znače jednu u nekim normalnim okolnostima.
Kažu tamo na sajtu:

“Odstranjivanje šminke i tijekom dana nakupljenih okolišnih nečistoća jedan je od najbitnijih aspekata pravilne njege lica. No, kako bismo očuvali optimalni nivo hidratacije i elastičnost kože, čišćenje lica nikada ne smije biti suviše grubo i isušujuće.”

Tako je. Hvala. Ova rečenica je prva zapovijed i osnovni postulat odgovorne brige o koži lica. Nadalje.

“Kreiran kao savršeni pre-cleanse proizvod za potrebe najosjetljivije (i dermatoporozne) kože s narušenom barijernom funkcijom, Atomic je pH optimizirani (pH 5.5) i iznimno nježni mikroemulzijski preparat za svakodnevno dubinsko čišćenje lica od nečistoća i šminke. Ovaj beauty multipraktik ekspresno rastapa slojeve eksternih nečistoća (uključujući i vodootporne) bez isušivanja, grubog trljanja i iritacije kože.”

Sve je točno. Pogotovo “dubinsko čišćenje”, “ekspresno rastapanje” i “bez isušivanja i iritacije”. Apsolutno nenadjebivo. Optimalan pH za jednu čistilicu, optimalna tekstura i konzistencija za jedan “precleanse” čistač, koji se pri kontaktu s vodom pretvara u finu mliječnu emulziju koja se lako ispire.

Kažu i ovo: “Većina klasičnih uljnih čistača sačinjena je od baznih ulja koja brzo i lako užegnu, mijenjajući svoju kemijsku strukturu i pritom djelujući vrlo iritativno i komedogeno na koži. Za razliku od njih, Atomicova jedinstvenost leži u činjenici da je baziran na izuzetno stabilnim kapriličnim trigliceridima sa veoma sigurnim i neiritativnim kemijskim profilom.”

Sad znamo i to. Ulja su masna, a kaprilični trigliceridi nisu, odnosno, nisu masni u masnom smilu u kojemu su masna ulja. Kažu u Skintegri da je “Atomic dodatno obogaćen koži srodnim komponentama – ceramidnim prekursorima (fosfolipidima i sfingolipidima) koji u koži reguliraju proizvodnju ceramida. Ceramidi su lipidi koje koža prirodno proizvodi te njihova proizvodnja s godinama opada što rezultira reduciranom elastičnošću, hidratiziranošću i otpornošću kože. Atomic sadrži i bisabolol, skvalan te antioksidativne ekstrakte magnolije, ružmarina i šipka koji sinergijski ublažavaju upalne procese te anuliraju negativne učinke okolišnih stresora kojima je koža izložena tijekom dana. Ovo čini Atomic idealnim prvim korakom večernje njege lica.” – eto. Nema potrebe da se ja bavim pametna i da konstruiram pseudoznanstvene rečenice, kad je ta Skintegra tako temeljita. Kako u formulacijama, tako i u komunikaciji s korisnicima.   

I na kraju, nije loše ponoviti da je Atomic formuliran bez SLS-a i SLES-a, parabena, alkohola, sintetskih mirisa, bojila i drugih iritansa.

Napravila sam i ja test. I dokumentirala ga.

Na mojoj dlakavoj ruci imam plejadu najtvrdokornijih i najbrutalnijih komada dekorative iz mog arsenala.

 

Kikov ljubičasti ruž, staining madafaka, kojeg je nemoguće skinut bez ekstra dodatnog opreza, inače izgledam ko da sam se tri dana hranila divljim borovnicama i ciklom, bez bešteka. Drugi je Milani tekući ruž, jedan od najboljih, ali i jedan od najtežih za skinut. Tu je i Catrice kremasto sjenilo u olovci koje stoji zaljepljeno danima na kapku, ako ne dođe u doticaj s najmoćnijim od čistača. Nakon njega je omražena mi, mrveća i čađava Nabla crna olovka. I na kraju, najveći monstrum od svih. Trend it up tekući eyeliner u boji. Gusto ljepilo koje ništa ne rastapa. Tekuća plastika, koja ostaje na trepavicama i kapku i koju ne preporučam ni u najvećem ludilu. Ali tu je da demonstriram učinkovitost, odnosno, neučinkovitost, odnosno, morbidne granice koje moderna dekorativa postavlja pred proizvođačima čistilica za lice.

Sve aktere ove kompozicije, Atomic je razbio. Osim spomenutog eyelinera. Kojeg nije razbio, već samo malo omekšao. Ali poanta je ta da Atomic može hendlati normalnu količinu šminke. Pa čak i vodootporne, ukoliko nije zla, plastična i monstruozna poput ovog eyelinera. Ali to nije neki kriterij. To više govori o eyelineru, nego o Atomicu.

 

Ali najbolji pokazatelj učinkovitosti i praktičnosti Atomica je toner test. Ili blazinica test. Dakle, nakon maženja s ovim mikroemulzijskim neuljnim uljem, nakon emulzificiranja s radioaktivnom vodom iz dubrovačkog vodovoda i ispiranja lica istom, preskačem umivalicu. Špric špric toner po izboru, blazinica bijela i nevina ko snijeg prelazi preko obraza. Preko nosa. Preko čela. Preko, unutar, okolo i između. Na blazinici NEMA NIŠTA. Pobjeda. Totalna pobjeda.
Sastojke krive za ovaj bombastični komad kozmetike kopiram sa službene stranice, jer sam kutiju vrlo vjerojatno, reciklirala u naletu neke “kuća mi je svinjac” PMS epizode.
CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, PEG-20 GLYCERYL TRIISOSTEARATE, PROPYLENE GLYCOL, AQUA, BISABOLOL, PHOSPHOLIPIDS, SPHINGOLIPIDS, PUNICA GRANATUM SEED EXTRACT, ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF EXTRACT, SQUALANE, MAGNOLIA OFFICINALIS BARK EXTRACT, PHENOXYETHANOL, POTASSIUM SORBATE

Ja sam jedna praktična žena. Ako mogu preskočiti umivalicu nakon čišćenja šminke, i ako zbog toga mogu izbaciti jedan korak ekstra hidratacije koja će nadoknaditi vlagu izgubljenu pod tiradom surfaktanata, onda ja to zovem pobjedom. Ad victoriam, Skintegra!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *