Zašto se o ovome priča tiho?

 

Danas nastavljam sa serijom ultra korisnih proizvoda, no iako nije baš sasvim kozmetički, ovaj proizvod zaslužuje sam jedan cijeli post. Zaslužuje ih zapravo više, po jedan mjesečno, čitavu godinu, kroz skoro cijelu reproduktivnu dob žene.

Menstruacija je u 21. stoljeću još uvijek tabu tema. Još se “o tome” govori ispod glasa. Najnormalniji, životvorni biološki proces još uvijek visi na stupu srama i “o tome” se malo priča. Jer to je too-much-information. Neka. Nisam tu da pozivam na neku revoluciju i dizanje glasa. Nisam tu ni da vam donosim previše tehničkih detalja. Bez obzira na moj osebujni vokabular, nekako osjećam da moram imati obzira prema matičnom portalu (hvala DUBROVNIKNET.HR što me trpite sve ove godine, volim vas <3).

Ali mogu vam skrenuti pažnju i/ili podsjetiti vas da postoji nešto što se zove MENSTRUALNA ČAŠICA.

Osnovna razlika između ostalih proizvoda za “one dane u mjesecu” i menstrualne čašice jest ta da potonja ne upija, već skuplja spornu tekućinu. Shodno tome, s menstrualnom čašicom NEMA STRAHA OD SINDROMA TOKSIČNOG ŠOKA (po vikipediji, korelacije su “nonegzistent”), kao što je to slučaj s tamponima. Da ne duljim previše, o sindromu toksičnog šoka možete više pročitati na OVOM LINKU.

Osim toga, korištenje menstrualnih čašica ne utječe na zdravlje intimnog područja, ne disruptira vaginalnu floru i ne oštećuje sluznicu.

Ja već godinama znam za ovaj proizvod, ali tek sam ovog ljeta odlučila početi koristiti jednu. Bilo me je pomalo strah, ideja o takvom nečemu mi je bila jako strana, i teško sam se priviknula uopće razmišljati o tome na takav način. No svijest o zagađenju plastikom, o količini smeća koju jedna ljudska jedinka dnevno proizvede me je natjerala da razmislim opet o mojim mjesečnim izdacima i otpacima. I razmišljanje me je dovelo do logičnog izbora. Kupila sam prvu koja mi je došla pod ruku, da ne kažem pod pi*** (izvinjavam se na lošem humoru), u lapadskom DM-u. Intimina Lily Cup, u manjoj veličini, s obzirom da sam rodila carskim rezom.

Sama čašica izgleda prilično veliko. Pomalo zastrašujuće. No mekana je i gibljiva, lako se savija, i nimalo ne iritira delikatna ženska područja. Ova moja manja je baby pink, ona malo veća za ekipu koja je rodila prirodnim putem je magenta roza, a postoje i “kolapsibilne” – kompaktne čašice istog proizvođača, koje me nisu toliko zainteresirale. Izrađena je od medicinskog silikona, te uz nju dolazi i pripadajuća vrećica za pohranu.

Upute za upotrebu su vrlo jasne, a na internetu imate i previše materijala za proučavanje, pa se ne bih upuštala u to. Na vikipediji je sve lijepo objašnjeno. No zbog argumenta korisnosti, moram reći da menstrualnu čašicu slobodno i bez straha možete koristiti i do 20 sata, bez pražnjenja. Vrijeme ćete naravno, morati prilagoditi intenzitetu vaše mjesečnice, no računajte da ste i u najintenzivnijim trenucima mirne minimalno 6 sati. MINIMALNO. Ja mislim da je to odlično. Štoviše, fenomenalno. Zapravo, vrhunski.

Između korištenja, možete je isplahnuti vodom, i vratiti nazad na svoje mjesto. To doduše može biti nezgodno u javnim zahodima, ako u istoj prostoriji nemate lavabo i zahod, no onda opet, ŠEST SATI ste ziher, a unutar tih 6 sati se čovjek nekako i snađe.

Ono što je meni najbolja stvar ikada je eliminacija noćnih uložaka. Da se ja lijepo mogu prevrtat po krevetu koliko god me volja cijelu noć, a da ujutro ne moram plahte/pidžamu namakat u hladnoj vodi, pa u mašinu.

Održavanje je prilično jednostavno, nakon ciklusa je jednostavno operete blagim sapunom, dobro isperete i potopite u kipuću vodu. Neki koriste ocat, neki prokuhavaju, ja mislim da je potapanje u kipuću vodu sasvim dovoljno. Prije sljedećeg korištenja možete ponoviti postupak.

Ja je evo koristim peti mjesec zaredom, te iako uviđam neke anatomske smetnje (svaka žena je drugačije građena i nismo sve savršeno simetrične) ne bih je mijenjala nizašta. One dane u mjesecu prođem sa par dnevnih uložaka, iako curenje do sada nisam nikada iskusila, no uvijek postoji onaj psihološki strah od velike crvene fleke na hlačama. Uvijek.

Moj sljedeći naturalistički korak će biti nabaviti set platnenih uložaka da ukinem korištenje konvencionalnih, dnevnih, jer kako rekoh, curenja nema, nema ni straha, ali zbog sigurnosti i općenito zdravlja, voljela bih ukinuti plastiku oko mekanih djelova, ako me razumijete. Ne samo da reduciram osobno smeće, ne samo da je neusporedivo ugodniji osjećaj, em štedim pare, em ne moram imati doma zalihu, ne samo da su mi pokreti slobodniji, nego uza sve to, ovaj proizvod eliminira i dobru dozu stresa iz mojeg života.

Današnji cilj je bio obratiti vam pozornost i probuditi svijest da postoji ovakav tip proizvoda. I nadam se da sam u tome barem malo uspjela. Jer ima raznih iskustava. Što se ono kaže, YMMV! Informirajte se, proguglajte, pitajte, probajte i vjerujte mi da ćete se preporoditi. Kad se ufurate iskustvo postaje oslobađajuće. Ne morate imati zalihu uložaka ako vas tetka Flo posjeti u nedjelju navečer, ne morate nositi sa sobom cijeli arsenal ako imate “heavy flow” a morate biti vani cijeli dan. Psjećaj sigurnosti, ugodnosti i slobode su neprocjenjivi, a ekstra bonus je mjesečna ušteda i smanjenje količine smeća koje vi kao jedinka proizvodite. Pa vi vidite.

Proizvod nije PR. Fakat je super. Na sajtu imate lijepo sve objašnjeno. Da ne moram ja. LINK

Zguglajte i Mooncup. Za njih sam prve čula još dok sam bila na faksu. Isti, odnosno, vrlo sličan kua. Samo druga boja. LINK

I u prilogu jedan informativni povijesni video:

 

Mislila sam da će biti puno teže napisati ovaj post, i znam da sam izostavila puno puno bitnih detalja, ali internet je velik i poslužite se njime. Ja sam tu samo da širim dobre vijesti 😉

 

1 thought on “Zašto se o ovome priča tiho?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *