Čajevac

naslovna fotografija by Murray Fagg
O čajevcu neću tupiti u tri posta, već samo u dva, ha, ha… ha, ha, ha. 😀
Melaleuca alternifolia alitiga čajevac, omanji je, samonikli grm iz porodice Mirtovki, izduženih listića koji podjećaju na čempres. Zimzelena je grmolika biljka, samonikla u Australiji, endemska u suptropskom obalnom području istočne Australije, a danas se uzgaja na plantažama. Ima izdužene nepodijeljene listove koji podsjećaju na iglice, duž kojih su vidljive žlijezde koje luče dragocjeno, meni omiljeno, eterično ulje. Ima i bijele cvjetiće. Od ovih nekih tehničkih informacija koje bi vas mogle zanimati, mogu kopipejstati info da od tri kemotipa čajevca, na tržištu se nalazi samo terpineol-4, koji posjeduje najizraženije farmakološko djelovanje. Ulje treba sadržavati razne mono i seskvi-terpene kao i aromatičke komponente. Monoterpeni čine 80 – 90% sastava eteričnog ulja, dok sastav ulja blago varira ovisno o načinu i okolišnim faktorima uzgoja.
Naravno da nikad u životu nisam vidla grm čajevca uživo. Nije baš da se često nađem u suptropskom obalnom području istočne Australije. Nije mi usput. Ali dm mi je usput. Tamo imaju bočice od 30ml E.U. čajevca za ispod 40 kn, za čiju kvalitetu nisam sigurna, ali sam uvjerena da mi je dotično eterično ulje izlječilo gljivice na lijevom nožnom palcu. Štoviše, sasvim sam sigurna.
A to je zato što eterično ulje čajevca deluje protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa. Iako na wikipediji tvrde da je malo opipljivih dokaza, i da su konvencionalni načini liječenja recimo, gljivica, puno učinkovitiji i bolji. U mojem slučaju – I beg to differ, no više o tome u nastavku. Osim toga, sigurno je za korištenje u razrijeđenom obliku, ali je istovremeno i toksično (uneseno oralno; zna se za pet slučajeva otrovanja, no radilo se o vrlo visokim dozama, svakako – bez smrtnog ishoda, uz potpuni oporavak unesrećenih). Jedno je od rijetkih ulja koje se u određenim slučajevima (uz preporuku aromaterapeuta i uz mjere opreza) smije koristiti nerazrjeđeno, no masovni izvori informacija ipak navode da se to ne radi, jer može dovesti do iritacija, kontaktnog dermatitisa ali i ozbiljnijih rekacija, stoga nemojte reć da vam je Sjajolika rekla da se mažete čistim E.U. čajevca. Jer nisam. Ako nije jasno, čitaj opet pasus ispočetka.
fotka by Tom Donald – https://www.flickr.com/photos/clearwood/
Mnogi ljudi puno očekuju od čajevca, i kad ga se napokon dočepaju, razočaraju se, jer im – smrdi. Pazi, bogati. Ali to je istina. Miris mu je prilično intenzivan, pomalo smradan (kamforasta nota?) pa odbija ekipu u širokim lukovima. Meni je iskreno, prirastao srcu. Asocira me na svježinu i čistoću, pa mi je malo pomalo postao ugodan. Svakako finije miriše od hidrolata stolisnika, koji pak suptilno podsjeća na stare čarape. Bljeargh.
Izmeđuostalog, E.U. čajevca djeluje imunostimulirajuće i kao neurotonik, odnosno, pojačava tonus mišića, a njegova primjena u kozmetici je široka i česta, te je zastupljen u gotovo svim kategorijama – od pasti za zube, preko proizvoda za osobnu higijenu, konačno do krema i maski za lice. Domicilno stanovništvo obalnog područja istočne Australije čajevac koristi od davnina, i to za liječenje rana i infekcija, upravo zbog svojeg znanstveno potvrđenog antiseptičkog djelovanja. Informacije o neupitnoj ljekovitosti čajevca i salve pohvala o njegovoj djelotvornosti nećete naći u mas medijima, već uglavnom na nešto opskurnijim alternativnim izvorima informacija. Ne bih ulazila u pretpostavke o teorijama urote, no činjenica je da je jako malo neospornih studija napravljeno.
Testovi stabilnosti dokazali su da je eterično ulje čajevca vrlo stabilno kada se drži u tamnim bočicama uz povremeno otvaranje i izlaganje svjetlosti, no dugotrajnije izlaganje zraku dovodi do oksidacije. Pokvareno E.U. čajevca se ne smije koristiti, ali to ste i pretpostavljali jer imate zdravu pamet. Tako da za sve koji su skloni eksperimentiranju (do određenih granica, ne sad da ćemo mutit kreme s mikserima u kuhinji) i koji vole kapnut par kapi E.U. čajevca u preparate (tipa gel za umivanje, toner, i sl. – da, to se može napraviti) vrijedi informacija da je stabilnost (a time i učinkovitost) čajevca nešto slabija u gotovim pripravcima, tako da ti hakirani (oksidirani?) pripravci ne bi trebali stajati tijekom dužeg vremenskog perioda. E sad, koliko, pojma neam. Ja se osobno ne bavim takvim poslovima, ali u zadnje vrijeme si miksam rudimentarni “dvofazni toner za tijelo” (jednom sam davno na FB profilu spomenula da bolujem od hidradenitis suppurative, vrlo nezgodne boleštine) s hidrolatima stolisnika i kadulje, glicerinom, uljem neema te E.U. čajevca i timijana. Međutim, miksam si 50ak mililitara odjednom, i to sprašim u 4-5 dana, ne stigne se pokvarit ni da periodično kašljucam u bočicu. Ne mogu vam reć da nešto specijalno pomaže, ali meni godi – nije suviše masno, i umiruje mi kožu nakon brijanja.
Da ne bi bilo sad da vam sipam tu kojekakve recepte, neprecizno ću naznačiti da se E.U. čajevca u “sigurnim” kozmetičkim preparatima (kreme, losioni i sl.) uglavnom nalazi u koncentracijama od 1-2%, dok ga se u noktonjegujućim pripravcima može naći i do 20%.
Nokti su, kao što vidite, malo druga priča i podnose – svašta, hah. Moje iskustvo je sljedeće: Na lijevom nožnom palcu sam primjetila bijelu mrlju. Zabrinula sam se; do tada nisam imala ništa slično. Kroz mjesec dana mrlja je malo narasla, a nokat se na tom mjestu odizao od podloge. Gljivice, rekli su mi mnogi. Rekli su na antibiotike. A ja rekoh – jebote, nema šanse da pijem antibiotike radi TRI I PO MILIMETRA NOKTA NA NOŽNOM PALCU, pogotovo jer se radi o jako maloj površini bez nekih popratnih pojava (nema crvenila, nema upale, koža nije zahvaćena, itd.) Pa sam se savjetovala s fitoaromaterapeutom, koja mi je rekla da si kapnem kap-dvije E.U. čajevca na oboljelo mjesto, izbjegavajući okolnu kožu (da smanjim rizik od eventualne iritacije). Olakotna okolnost je bila ta da je bilo ljeto, pa sam u japankama po cijele dane, pa bi kad bi se sjetila, kapla kap na prst. I vidi vraga, došla jesen, nokat raste zdravo. Haleluja, čovječe. Bilo je to prije točno 2 godine.
Osim na bolesnim noktima, čajevac volim u nizu proizvoda za njegu lica. Nemam problem s aknama, tako da mi to “antiseptičnko” djelovanje nije toliko napeto, no njegovo umirujuće, blagotvorno djelovanje na npr. preeksfolijacijske tegobe i “ubila sam mitesere” faze me oduševljava. Na licu se meni osobno, ipak, čini bolje koristiti hidrosol, odnosno hidrolat čajevca (nusprodukt u vidu vodice koja se kondenzira pri destilaciji biljnog materijala u svrhu dobivanja eteričnog ulja). Hidrolati su kao “jako blaga verzija” eteričnih ulja, te je puno manja vjerojatnost od iritacija, no opet – zbog potencijalno većeg broja drugih tvari iz biljnog materijala, te činjenice da se radi o vodi (gdje je vlažno tu su i patogeni), također je potreban oprez pri izboru proizvođača i načinu skladištenja. Hidrolat donosi većinu spomenutih benefita eteričnog ulja čajevca, no ne treba ga razrjeđivati, stoga ga je lakše aplicirati na recimo, lice, iako neki izvori kažu da je baš super s njime ispirati uši – NE TO RADIT ZABOGA , ne budite ludi.
Nekad u sljedećem razdoblju ću vas upoznati s par mojih omiljenih komada s čajevcem s kojima sam se susrela u svojoj kozmetikoblogokarijeri, a prije kraja za vas imam dobronamjerno upozorenje, ako vam nije jasno:
NE KORISTITE ETERIČNA ULJA NIKOJE VRSTE NERAZRJEĐENA. NEMOJTE IH UOPĆE KUPOVATI, A KAMOLI KORISTITI AKO NISTE 300% UPOZNATI S UČINCIMA RIZICIMA I NUSPOJAVAMA. Pogotovo ne direktno na kožu, pogotovo ne na licu. Da ne bi bilo, Sjajolika rekla. Ništa ja nisam rekla. Ja sam Poncije Pilat i perem ruke od vaših eventualnih nezgoda. NE BUDITE DEBILI, INFORMIRAJTE SE. Nije svako E.U. isto, nije svako E.U. čisto, nije svako E.U. sigurno.

1 thought on “Čajevac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *