Sidmool Secret of Red Astaxanthin Concentrate

Astax… Što?

Astaxanthin je karotenoid, te je, kao i mnogi drugi karotenoidi – pigment, a ovaj je topiv u mastima. Nalazimo ga u algama, lososu, pastrvi, račićima, škampima, ali i perjima nekih ptica. Sastavni je dakle dio ljudske prehrane, a zbog svoje boje se koristi kao bojilo u prehrambenoj industriji, pa tako kad vidite E161j na pakiranjima, ne očajavajte i ne bojte se, to je samo astaxanthin, koji je ujedno i antioksidans, pa se često može naći u obliku tabletica za oralnu upotrebu, kao dodatak prehrani. 

 

 

Prema nekom članku koji sam pročitala a koji se referira na neku studiju, astaxanthin je kao antioksidans navodno potentniji od C vitamina, Kju Ten koenzima (CoQ10), vitamina E, zelenog čaja, alfa lipoične kiselina i beta karotena. Astaxanthin je, po svemu sudeći, ubojica osvetnik slobodnih radikala, ne samo na koži, već u cijelom tijelu.

No djelovanje iznutra nas danas ne zanima (google je vaš prijatelj), jer ovo je bjuti blog. Ajmo vidjet što astaxanthin radi našoj koži, kad ga se primjeni lokalno, na facu, izvanka.

Astaxanthin navodno reducira gubitak vlage, zaglađuje, pospješuje obnavljanje stanica, djeluje anti-bore/linije, pospješava mikrocirkulaciju, pojačava elstičnost kože… I tako dalje… Ono što je također interesantno kod ovog interesantnog antioksidansa jest činjenica da ima sposobnost apsorbirati određene valne duljine UV zračenja (nemoje se zajebavat pa se mazat samo s astaxanthinom i onda meni doma dolazit crvene ko rakovi – a ne od astaxanthina, LOL)

 

 

A ja danas za vas imam jedan interesantan komad kozmetike. Secret of Red Astaxanthin Concentrate od  jednog opskurnijeg korejskog branda – Sidmool. Dolazi u pragmatičnoj bočici na pumpicu zapakiranoj u kartončić, a cijena mu se po internetima kreće od 14 – 22 $. 

Ovo je jedan od Sidmoolovih i općenito kultnih proizvoda; ekipa s aknama se navodno preporodila, dermatitisi nestaju, ovo, ono. Mene osobno nije preporodio, ali mi je pružio vrlo ugodan korak u rutini, i definitivno sam mišljenja da je ovaj konkretan proizvod koristan i potreban svakom skincare junkieju, pogotovo suhokošcima i onima koji se bolje konkretnih biljnih ulja.

Po njihovoj osobnoj definiciji to je koncentrat, no

A ovo su sastojci (nema fotke jer je sve na korejskom, ovo sam uspjela iskopat): Astaxanthin (98.7%), Butylene Glycol, Glycerin, Citrus Paradisi (Grapefruit) Fruit Extract, Eucalyptus Globulus Leaf Extract, Eugenia Caryophyllus (Clove) Flower Extract, Sophora Angustifolia Root Extract, Citrus Junos Fruit Extract, Cellulose Gum

Obzirom na postotak astaxanthina, ostalih 1.3 % otpada na butilenglikol, glicerin, celuloznu gumu i biljne ekstrakte. Rekla bih da uopće nije loše, ali što ja znam o sastojcima.

Intenzivno narančasta je to tekućina, vrlo rijetka ali uljasta. Ima taj masnjikavi filing, te se slabo upija u kožu. Takav efekt je razumljiv i očekivan (pigment topiv u mastima, jel), no svejedno sam očekivala malo lakšu teksturu na koži. No opet, iako je masnjikav, nije težak i ne formira osjetnu masnu barijeru na licu, samo eto, nije baš za po danu ako ste iole masni.

 

 

Suhokošcima bi definitivno bio izvrstan cijele godine, i meni je bio vrlo drag, ali samo ove zime, u periodima ljuskanja. Koristila sam ga na kraju rutine jer mi inače omiljene gel kreme nisu bile od pomoći (jako sam se bila rasušila). Njime bih zaključala sve hidratantne slojeve bez da mi je teško na licu. Iako bi ga, zbog svojih UV upijajućih performansi bilo uputno koristiti ljeti, nije neka sreća, pa je zbog svoje teksture idealan za neopterećujuću zimsku njegu.

Ako bih ulovila koji dan da mi je polagan i opuštajuć, u jednu pumpicu astaxanthina bih uvalila kap-dvije Oshadhi Immortelle-Jojoba ulja i dobila bih krasnu emulziju koja bi moje osušeno lice obavila udobnom i hranjivom mekoćom.

Pretpostavljam da bi dobro funkcionirao i kao medij za razrjeđivanje gustih pudera (u smislu kako suhokošci vole kapnuti kap ulja u puder da dobiju dewy efekt), ali nisam probala jer nisam konstantni suhokožac. Samo dajem ideje ako se nekome bude dalo.

Uz to moram napomenuti da, prema mojim internetskim saznanjima, astaxanthin nije preporučljivo kombinirati s retinoidima PO DANU, jer, ajmo reć (da ne citiram previše), astaxanthin poništava djelovanje retinola pod UV zračenjem. Ja ne koristim retinol (još, jer sam lijena) pa me nije previše briga.

 

 

Isto tako, nije zgorega pripomenuti da bi bilo dobro da možda odustanete od korištenja ili barem malo više istražite tematiku, ukoliko ste alergični na školjkaše i sličnu morsku spizu.

Zaključno, po svemu sudeći, da bih mogla opravdati tvrdnje i navode s početka teksta o neizmjernim borebrisajućim benefitima astaxanthina, morat ću ga probat unosit oralno. Za sada mogu samo reći da je odlična zamjena za ulja u kozmetičkoj rutini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *