Suncozaštita 2017.

Ponekad imam osjećaj da smo svjedoci nastajanja nekog novog “sunčevog kulta” s obzirom na to koliko pričamo o tom vrelom prokletniku koji šminku otapa, kožu uništava i živce dezintegrira. Znamo svi da se od UV zračenja treba štititi. I to visokim faktorima u ljetno doba. O faktorima i vrstama faktora sam već naveliko pričala, pa se neću ponavljati. Zainteresiranima i novopridošlicama ostavljam linkove na postojeće tekstove o datoj temi:

– Rutina njege lica – zaštita od sunca

– Sunce, koža i SPF

Danas tako neću tupiti o nužnosti zaštitnih krema, samo ću iznjeti prve dojmove o tri nova, nadasve interesanta proizvoda koje namjervam trošiti ovo ljeto na sebi i drugima. Shvatite ovo kao prošireni “new in”. Jedino mi je UŽASNO žao što ne mogu nać faking prokleti kabel da prebacim fotke s fotića. Imala sam genijalnu pomoć danas pri fotkanju proizvoda, dva divna modela, Dinu i mog Franka (izrabljujem malu djecu LOL), ali kabela ni za lijeka. Tako to nekako ide kad život rotiram između Dubrovnika, Vele Luke i Čazme. Stvari ne nestaju, nego ostaju za menom.
I još jedno razočarenje – slabo vam donosim swočeve, jer sam izgleda razvila dishidrozu na rukama. (odnosno donosim, ali na dlakavim podlakticama LOL). Podlaktice s unutarnje strane i nadlanice su mi izranjavane od češanja, što će reć – loš detrdžent, prečesto korištenje lateks rukavica i naravno, jako puno stresa i nervoze. Sve je to točno. I zato nema swočeva. Jer izgledam ko jebeni gubavac. Dobra vijest je ta što mi lice izgleda jebeno super u odustvu dubrovačke vode, pa eto, kompenziram.
Ajmo se mi ufatit posla. Missha All Around Sun Block Essence SPF45 trošim već neko vrijeme, i neđe je pri kraju. Ugodan, masnjikavo lagan ali ipak ne mastan u klasičnom smislu te riječi. S tipično azijskim glowy finišem. Funkcionalan. Ugodan. Dosadan. Zamjenio ga stoga jedan novi klinac, dosad neviđan po internetskim prostorima – Skin 79 Non-chemical Sun Block SPF50. Non chemical, malo sutra, ali čudesan. Divan. Nevjerojatan. Očaravajući. Iznenađujuće abnormalan. Iako ga nisam pošteno istestirala (tako da ovo ni blizu nije recenzija) moram priznati da sam nadasve oborena s nogu.
Ako vas muči masna koža ili masni sunscreen, ovo je rješenje vaših problema, i to sa cinkovim oksidom. Beskompromisno matira, ugodne je teksture, i zapravo je iznenađujuće suho. Iako se pri samom nanošenju ponaša kao i svaki drugi suncozaštitni proizvod, nakon minutu-dvije sušenja i upijanja, koža biva suha, glatka i matirana. Išla bih toliko daleko, pa ću pretpostavit da, ukoliko se nastavi ovako ponašat na mojoj koži i kad zapeknu srpanjska podneva, skinut će opjevani, svevremeni budžet klasik, japanski Biore. Meni je za sada najbolji sunscreen ikad, ikad, ikad, i nadam se da se neću predomislit.
 
Sun Dance Sensitive balzam za usne s faktorom 50 je tu kao popratni, upotpunjavajući dodatak, jer i usne su osjetljive i trebaju biti zaštićene pod nemilim UV zračenjem, odnosno, radi se o opravdanju: nisam si odavno kupila labelo. Ljekarnički brendovi prećeruju sa cijenama svojih inačica faktoriranih usnih mazalica, a ja gubim stvari po torbama i lokacijama, pa mi se nije davalo 50+ kn za lippenpflegestift.
 
Sad kad smo riješili lice, ajmo viđet đe smo s tijelom. Kako već znate, nisam ni pobornik ni obožavatelj preplanulog tena, a još mi je mrskije ležanje i prženje po plažama i ispod suncobrana. To je možda špica kontinentalcima koji nemaju sunca/mora/soli u izobilju, ali ja se krajem lipnja uvijek ufatim kako skrolam oglase za stanove u Reykjaviku. Tako da kako bježim od plaže, tako bježim i od svih onih abominacija zvanih “marmelade za brže tamnjenje”. Riječ marmelada i sunce meni u um prizivaju slike zakopanih ljudi u pijesku koje jedu mravi.
Uriage Bariesun Spray SPF50+ je skup (da ne bi bilo da štedim na djetetu), lijep, fensi i namjenjen podmlatku, i navodno ima trosatno djelovanje. Moram se zahvaliti proizvođačima što već godinama zaštitne kreme stavljaju u sprej bočice jer nam to uvelike olakšava život i poso.
Sun Dance Med Ultra Sensitive sprej za sunce SPF30 je namjenjen nama starcima. Nekog posebnog razloga za niži faktor nemam, bio je to hir. SPF broj ionako ne znači previše, važnija je frekvencija nanošenja.
Na slikama iznad računajte da je s lijeve strane blago žućkasti Uriage, a s desne strane mliječnobijeli SunDance.
Ova dva se slabo razlikuju u teksturi i ponašanju na koži. Sundance je nešto laganiji i vodenastiji po nanošenju, ali oba imaju tipični masnjikavi filing kad se upiju/osuše. Najveća im je razlika u cijeni. (i to nešto govori!) Naime, Uriage sprej došta cca 150 kn, dok Sun Dance sprej košta ispod 50 (ako ne i manje). Također, o spomenutom dvojcu nisam uspjela razviti neka suvisla mišljenja, pa ne znam da li da vam ih preporučujem ili ne. U praksi ih nisam/nismo još koristili. Jebiga. Nemam vam puno što za reć o njima više.
Naime, iako smo na otoku, ne kupamo se. Samo sjedimo u hladu i pijemo kafu, jer nam je djetić imo febru nekidan i još uvijek inzistira na čarapama. A mokre čarape su bljak.

3 thoughts on “Suncozaštita 2017.

  1. Gdje si naručila Skin79 Non-chemical Sun Block SPF50? Na internetu je ima na jaaako malo stranica u odnosu na druge azijske kozmtičke proizvode o kojima sam saznala od tebe.

    1. e pa baš mi je drago da sam od koristi 😀
      99% korejskih kozmetikica naručujem preko ebaya od par provjerenih sellera već godinama. Većina “shopova” izvan ebaya ima nešto niže cijene, ali onda oderu na poštarini, pa mi se ebay više isplati. Ponekad je rizično, ali samo sam dvaput imala problem s narudžbom – koji je naposlijetku riješen na obostrano zadovoljstvo, pa bih rekla da nemam negativnih iskustava. Konkretno ovaj sam naručila od fplus1 (https://www.ebay.com/usr/f2plus1) koji inače imaju svoj webshop (http://beautynetkorea.com). Iskreno, nisam gledala imaju li ga još u ponudi 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *