Ne vjerujem u Belif

Nekidan je bio osmi marta. Prilika da se ženama čestita jer imaju vaginu. Prilika da se navode mnogi “veliki” ljudi s vaginom. Bila je to prilika da se zahvali i svim “malim” ljudima s vaginom, jer i oni su nezamjenjive kotačićke u stroju našeg univerzuma. Dan žena nije za one koji nemaju vaginu. Ali, na Beleci nema mjesta za politiku. Ovakvu ili onakvu. Pa ću cenzurirat poveliki komad teksta, i jednostavno nastavit pričat o razočarenjima. Ali kozmetičkim. Ne društveno-političkim. Okej, možda malo geopolitičkim. Naravno, dakako, korejskim.
Belif.
Možda ste čuli za taj brend. Možda i niste. Ako niste, radi se o još jednom od onih brendova koji se deklariraju kao “ALL NATURAL”, ali su takvi samo za potrebe marketinga. Opet ću reći, nisam naturalni tip, ali ako već hoćem da potrošim pare na naturalu, onda hoćem da naturala bude prirodna.  To što ne koriste proizvode životinjskog podrijetla, boje i sintetske mirise ne čini proizvod prirodnim.
Ergo; false advertising. Mineralno ulje se dobiva iz nafte, koja je zapravo ostatak pradavnih organizama i crpi se iz prirode. Eto. Prirodno.
Belif je po internetima jako nahajpan. U svojim formulacijama koristi Napierove herbalne formule. To im kao daje neki kredibilitet. Od ostalih sastojaka, najprominentniji je alkohol. Što je logično, jer su all natural. Bivam ironična, dakako, jer prirodna kozmetika MOŽE I SMIJE biti bez alkohola. U slučaju Belifa, alkohol je tu najvećim dijelom zbog “hladećih senzacija”.  Više o tome u nastavku.
I tako sam, željna nove kozmetike, a ponukana ozbiljno odličnom ponudom na Tester Korea sajtu nekad u prosincu prošle godine (besplatna poštarina za pakete do 200 g – taman!), pljunula 12ak dolara za 4 testera. Jer zbilja željeh vidjeti što to nudi ovaj fensi novi all natural brend. Jer ga Gothamista spominje često. Jer ne dam 40ak baksa na neviđeno. Došli su neočekivano brzo – to me se dojmilo više nego same performanse.
Krenimo od boljih.
The True Cream Moisturizing Bomb (full size cca 38$) je jedna ugodna, gelasta hidratantna krema BEZ ALKOHOLA, pogodna za korištenje u večernjim satima, jer nije suviše lagana, ali nije masna niti ljepljiva, jednostavno je bogatija. Ima zbilja ugodnu teksturu i ostavlja kožu mekanom i sočnom. Zapravo mi se ova krema jako sviđa. Da nisam probala ove ostale grozote, rekla bih Belif je zakon. Ovako mi je i ova krema šit jer su i ostale kreme šit. Generalizacija mi je jača strana, definitivno.
Classic Essence Increment (full size cca 46$) je nutritivno-vitaminski herbalni pripravak za dugotrajnu hidrataciju suhe kože. Samo što za suhu kožu ima puno boljih i hidratantnijih proizvoda. Ovaj će serumčić pružiti dobru hidrataciju kao jedan od slojeva u njezi kože. No njegovo pozicioniranje u redoslijedu nanošenja je vrlo teško. Preprazan je da bi se koristio umjesto seruma, a petežak da zamjeni esenciju ili gel ampulu. Samostalno je dakako, prelagan čak i za najmasniju kožu na svijetu. Možda pretjerujem, ali sam ogorčena. S ovom sam esencijom u principu najzadovoljnija, iako je teksturom nimalno nalik na esenciju; bliže je gustom serumu, no nije serum. Ima taj neki herbalni đir koji volim u kozmetici, ne masti i lijepo njeguje. Činjenica jest da ne sadrži alkohol, i to se primjeti kod aplikacije i osjećaja na koži. Svakako, preskupo za bilo što od ponuđenoga. NEXT!
Numero 10 Essence (full size 30-40$) je definitivno grozan. Alkoholni zadah mi ne dopušta da sagledam ovu esenciju (koja je pak nalik na gel ampulu) u punom sjaju. Radi se o esenciji namjenjenoj intenzivnoj hidrataciji. To je simpatično, ali nevalja, jer ne hidratizira, već isušuje. Totalni waste of time, waste of money. Adio, bog. NEXT!
 Šampion neispunjenih očekivanja. Junak rasprenih snova. Razočarenje godine. Aqua Bomb (full size cca 38$)
Znate ono kad kažem da se više ne mastim od krema, otkad mi je većina rutine azijska? E pa, lagala sam. Tekstura ove kreme koja ima kultni status (zbilja ne znam razlog tomu) je tipično “azijska”; gelasta, poluprozirna, lagana, sluzava, moderna. I opet, alkoholna. Iako bi se ubrzano mašćenje netom po nanošenju moglo opravdati namjenom (INTENZIVNA HIDRATACIJA), mašćenje u ovom slučaju = izlučivanje sebuma, a samim time = nepostojanost makeupa. Uz to sam primjetila svrbuckanje po licu, a to ne znam čemu pripisati. Alkohol načelno izbjegavam, ali nisam policajac po tom pitanju. U nekim formulacijama je potreban, i to uglavnom zbog teksture (sunscreen, na primjer). I to opravdavam; zadnji korak, brže se osuši na licu, itd. Ali u jednoj hidratantnoj kremi alkohol nema što raditi.
I upravo takav dojam imam o ovom brendu. Možete me slobodno razapeti što formiram ovako čvrst stav na temelju testera, ali džaba vam kultni status, odsutstvo parabena i sulfata, kad vam je krema govno. I ne, nemam ništa protiv “polupraznih” krema inače. Ali kad koštaju 40ak $, očekujem funkcionalnu kremu koja nije silikon s alkoholom i glicerinom.
Zaključimo očito – u slučajevima skupe kozmetike testeri su vrlo praktična stvar. Isto tako, geografsko porijeklo proizvoda ne garantira kvalitetu (obviously, opet bivam sarkastična). Nije žvaka za seljaka; ali definitivno ne treba vjerovati reklamama i razvikanosti. Iako moje iskustvo ne znači da vama neki od ovih proizvoda ne bi odgovarao, za Belif nema opravdanja. Proizvodi natopljeni alkoholom će velikoj većini bit okej, jer će biti zavedeni lakoćom teksture, hladećom senzacijom i brzim upijanjem. Ali ima mnogo, mnogo, PREMNOGO boljih (a i jeftinijih) proizvoda. Ako vas zanimaju neki novi, funkcionalni (opskurni, op.a.) korejski brendovi, onda radije idite logikom “što manje razvikano – to bolje”. (2Sol, LeeJiham, Label Young i Sidmool su mi srcu prirasli, a od onih manje opskurnih tu su The Saem, Neogen, Scinic, CosRX, Mizon i mnogi, mnogi drugi.)
I što uopće znači taj slogan? BELIEVE IN TRUTH?
Fak ju Belif.
Fak ju skroz.

1 thought on “Ne vjerujem u Belif

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *