Ljepota, općenito.

U svijetu postoji određen, konvencionalni dogovor oko toga što je lijepo. On nije samo uvjetovan “zlim korporacijama”, “masovnim medijima” i “lažljivim marketingom”, već je arhetipski uvjetovan genetskim naslijeđem. I ljudskom ograničenošću, ali ne želim vrijeđati ničiju inteligenciju, bar ne danas. Tako nam se uvijek više “sviđa” simetrija (iako ne apsolutna), zdravlje i određene fizičke karakteristike, koje naš krokodilski mozak percipira kao pretpostavke “dobre krvi”, odnosno “boljih gena”. Pa da se bar na jednu srijedu odmaknemo malo od sveopćeg konzumerizma, nakon što počupah bradu i brkove, dok mi se na licu suši tanki sloj maske protiv mitesera, pokušajmo okvirno definirati što je to beleca, itanto (ljepota uopće, op.a.)?

Ako se mene pita, ljepota je sloboda. #onokad si slobodan donositi svoje odluke. Biti lijep znači imati povjerenja u samog sebe, u svoje izbore i odluke. Sve ostalo su varijacije na temu i mogu se podvuć pod taj zajednički nazivnik ljepote. To zvuči ful jednostavno, zato jer je pitanje pogrešno. Pravo pitanje zvuči “kome trebamo/želimo biti lijepi”? Nekidan mi je sjajna Viktorija dala sjajan prijedlog – da pišem o “prirodnom” looku, kojeg odnedavno (uz veliku pompu) isfurava Alicia Keys, i kako postići izgled zdrave kože, uz minimalne intervencije.

 

Musician Alicia Keys arrives at the 2016 MTV Video Music Awards in New York, U.S., August 28, 2016.  REUTERS/Eduardo Munoz
Musician Alicia Keys arrives at the 2016 MTV Video Music Awards in New York, U.S., August 28, 2016. REUTERS/Eduardo Munoz

Nisam sklona i nemam potrebu komentirati (pogotovo javno, pogotovo selebritija) nečiji izgled. Jedna stvar je komentirati “look” s drugaricama blogericama, pa reći “ne volim tu boju” ili “super ti stoji plavo” i sl. (time se jel, bavimo, međusobno), a sasvim druga komentirati nečije biološke pretpostavke. Moj stav je vrlo liberalan po pitanju svačijeg izgleda, pa tako i u njenom slučaju. Ženi se ne šminka više. Ima svoje razloge za to. Jel pjeva? Pjeva. Jel piše pjesme? Piše. Jel svira? Svira. Jel radi to sve dobro? Radi, valjda, ne znam. I da ne radi, pa šta onda. Kakve veze ima šminka s time? S druge strane, malo drame uvijek radi odličnu reklamu. Pa su uslijedili komentari kako je hrabra, moćna, divna, krasna, kako fenomenalnu poruku šalje svim ženama… A ja se mislim, pa baš smo kokoške. Živjele smo stoljećima u represiji jer se moramo, a sad odjednom vidimo svjetlo na kraju tunela , gdje nam neka tamo ženska kaže da se ne moramo više šminkat. Prokleti mediji. Jebena piletina. Ustajala malograđanština. I onda se i sama nađem tu. Jer pišem o tako nečem “aktualnom”. Kvragu.

Aliciu kao glazbenicu uopće ne pratim (nije moj đir, ja sam maltene pankerica, LOL), ali nije me zaobišla drama oko njegog izgleda na nekoj tamo dodjeli nagrada i ljudi kojima je “degutantno” što je žena došla bez šminke. Onda silne rasprave – jer se treba našminkat, jel se ne treba, koliko je dosta, što je previše… Došlo je do toga da čak i njen žmu po instagramu opravdava njene izbore… A ja se cijelo vrijeme iščuđavam i mislim – koliko drame oko ničega. Iskreno jebe mi se, ali potaknuta prijedlogom, istražih malo po internetima i potvrdih ono što se i meni samoj nameće kao zaključak – gospoja Alicia se itekako “šminka”. Možda se ne radi o klasičnoj šminki, ali puno rada je uloženo u taj “bezbrižni” luk. Ali da se ovaj blog ne pretvori u “rekla-kazala-trač-rubriku”, i da ne bi ispala glavni negativac koji jednu pozitivnu revoluciju proglašava bullshitom, upućujem vas na intervju za “Into the Gloss”, s Dotti, Alicijinom makeup artisticom, inače mahericom za te i takve “naturalne” lookove. Prije nego mi počnete popovati “ali ona nije anti-makeup, ona je samo makeup-free, ona ovo, ona ono…”, jes, dobro je, okej, super, shvaćam, kajgot, nebitno za temu. Milijuni žena idu okolo bez trunke šminke na faci, pa nikom niš. Idemo dalje.

Zapravo, nemam pojma gdje u kojem je krenuo ovaj tekst, ali definitivno je skrenuo s teme. Tema je široka. Teška. Možda i bolna. Možda je i nema. Možda je samo lajtmotiv. Ideja nije bila držati moralne prodike i demistificirati tajnu njenog prirodnog izgleda, već vam ukazati na neke čimbenike koje u konačnici kožu čine “ljepšom” (zdravijom, ujednačenom, glatkom, mekanom…) i potaknuti vas da ne prihvaćate sva medijski serviranja sranja kao ultimativne istine. Znam da niste glupe, ali užasno je lako zaboraviti se i uroniti u more poluinformacija serviranih s prilogom od bombastičnih naslova. Shvatite to u kojem god hoćete smislu. Ajmo sad zaozbiljno. Poanta današnje teme je isticanje prednosti da bi skrenuli pozornost s “mana”, po uzoru na gospoju Aliciu.

 

img_7336

 

Izgled kože nije 100% bogomdan, iako i tu naslijeđe igra veliku ulogu. Ja osobno imam veliku sreću da mi je lice cijeli moj život čisto i neproblematično. One probleme koje imam i koji su vidljivi smatram minornima, ali svejedno svaki tjedan pišem o njima i pokušavam ih se riješiti. Ne (samo) iz taštine, već zato jer me zabavlja i opušta. Daje mi materijal za razmišljanje, kreativno izražavanje u smislu pisanja, crtanja i fotkanja, a onda je tu i dijeljenje iskustava tj. stvaranje novih poznanstava i prijateljstava. Tako na neki način zadovoljavam svoje samoljublje, dok god imam volje i vremena. Kad nemam jednog od toga dvoje, danima idem po svijetu bez da operem lice, a kamoli da se šminkam. Oću reć da uopće ne osjećam taj neki društveni pritisak, i da me se češće može vidjeti po gradu u umornom “ubij-me-sad-odma”, nego u blistavom “naspavala-sam-se-i-baš-sam-si-krasna” izdanju.

Pa krenimo od nekozmetičkih tretmana uljepšavanja, o kojima ne treba puno govoriti.

1. Treba pit vodu i treba jest zdravo, amen. Ali tko sam ja da propovijedam o zdravoj prehrani? To je tema za neki drugi post, ali već sve znate o ovome. Za lijepu kožu i kosu, osim hidratacije izvana i iznutra, treba dobro jest – zdrave masnoće i hladno prešana ulja. Vitamini i minerali. Vlakna  za uspješnu eliminaciju otpadnih tvari iz organizma, što je samo ljepši način za reći – od vlakana se bolje (i ljepše) kaka. Voće i povrće, meso i riba, kvalitetni fermentirani mliječni proizvodi, sjemenke i cjelovite žitarice, sve zastupljeno u podjednakim omjerima, i to vam je to. U tom pogledu, stvar je jednostavna. Ako imate uvjete (novaca, op.a.) za raznovrsnu prehranu, stavite ih uvijek na prvo mjesto, prije kupovine kozmetike.

2. Prije kupovine kozmetike dolazi još jedan prioritet, nakon što su osnovne potrebe organizma zadovoljene, a to je mentalna higijena. Prestanite se opterećivat glupostima. Ako možete, odspavajte minimalno 8 sati u nekom normalnom razdoblju (po noći, op.a.), da si ne razjebete cirkadijski ritam. Nađite vremena za sebe i opustite se, na koje god načine želite. Do sada nisam spominjala tjelovježbu, jer sam zbilja zadnja osoba koja treba o tome išta govoriti. Procjenite sami. Niste debili. To nas vrlo logično dovodi do sljedeće točke.

3. Kad ste se najeli, napili i odmorili, informirajte se i isprobajte sve kreme, maske, tonere i serume na tržištu. Ako vas je briga. Ako želite. Ako imate volje. Ako vam to nešto znači. Ako vas veseli. Ako vam je tlaka, pošaljite sve u kurac i vratite se na točku 2. i pustite me na miru. Ako nije, onda imajte na umu da niti jedna krema (koliko god vam se ona frendica kune da koristi samo plavu niveu i ništa drugo) nije svemoguća. Proizvodi koji odgovaraju meni ne moraju odgovarat vama. Neka načelna pravila vrijede, i ja sam ih pokrila u piskaranjima o korejskom režimu njege lica u postovima čije linkove imate tamo u desnom stupcu, i ne pada mi na pamet ponavljati se. I kad ste si lice iznjegovali, to bi trebalo biti to. Sve ostalo je…

4. Šminka, koja je tu samo da naglasi ono što je bitno, odnosno da skrene pozornost s nebitnog,kao što već rekoh u nekom od gornjih redaka.

Točke 1. i 2. ćemo prepustiti fitness instruktorima, nutricionistima, doktorima, životnim trenerima, filozofima, psiholozima i inima. Mi ćemo se fokusirati na one druge dvije, u sljedeća dva nastavka ove teme. Sljedeći put ću vam malo ponavljati sve što sam savladala proteklih par godina otkad blogam, a prekosljedeći put ćemo se pozabaviti konkretnim lookom i proizvodima kojima postižem ultimativni, minimalistički look au naturel.

Kakvi su vaši stavovi o ovoj tematici? Kako doživljavate društvene norme o ljepoti?

 

 

1 thought on “Ljepota, općenito.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *