Aromatični kutak – hidratantna krema za masnu i mješovitu kožu

Bezobrazno kasnim s recenzijom ove kremice, ponešto zbog vremenskih, ponešto zbog osobnih i emocionalnih, a ponešto zbog poslovnih razloga. I mislim da su se dojmovi napokon slegli i da objektivno mogu napisat pokoju pametnu o ovom komadu kozmetike, kojeg trošim već drugu teglicu.

Naime, kad sam ju prvi put dobila, kremica je bila u starom ruhu, koje sam imala zadatak redizajnirati. Tada sam još uvijek bila pobornik agresivne rutine njege lica, i nisam bila sklona proizvodima koja imaju bilokoji postotak ulja, osim ako nisu totalno ulja. Ako se kužimo.

IMG_5196

Dok sam prvi put, skeptično, otvarala kremu i zgražala se nad izborom tipografije na etiketi, miris koji je napunio moje nosnice me je, kao Proustov kolačić, doslovce izbacio iz ove dimenzije i odveo u djetinjstvo na Korčuli; doma – među masline, na mrkinte.

Ova krema, kao i većina asortimana Aromatičnog kutka, miriši na mediteran – blisko, fino i domaće, bez onih užasnih ljekovito-užegnutih pripravaka. Ovo je parfemski miris (moram naglasiti da se radi o autorskoj kompoziciji eteričnih ulja, a ne o sintetskom mirisu), koji je citrusan i herbalan, osvježavajući ali profinjen, univerzalan, ali opet energično ženski. Sve je ovo izrazito subjektivno, ali vjerujte mi da je posebno.

IMG_5192

Sama krema je lagana, te na umjereno masnoj koži zbilja ima matirajući učinak. No pošto sam ja jako masna, meni ta postavka ne igra. Krema nije masna sama po sebi, no nakon sat-dva vremena, imala ili nemala šminku, moje lice se masti. I to je jednostavno tako i tu nema pomoći; ali s vremenom i otkrićem azijskih principa njege i izgleda lica prihvatila i saživila se s “orošenim” (dewy, op.a.) izgledom kože, koji uopće nije tako loš, samo je bitno preći tu psihološku “argh-lice-mi-je-masno” barijeru.

No u tim ranim danima druženja s ovom kremicom, nakon prvotnog razočaranja, dok mi je mat izgled bio SVE, odlučila sam joj dati još jednu priliku i iskoristiti je kao noćnu kremu, pošto ima odličan sastav, bez zaštitnih filtera i inih komedogenih sastojaka… I oduševila sam se.

IMG_5199

Nakon što sam raskrstila sa zapadnjačkom kozmetikom nekad ove zime, ovoj kremi sam se vratila, jer je najbolja noćna maska koju čovjek može poželjeti. Iskreno (ako mi vjerujete) bolja je čak i od azijskih gel maski, koje su za moj ukus prenatrpane alkoholom i nisu uopće hranjive. Ponekad, kad se osjećam suho, obogatim je s par kapi lješnjakovog ulja, a drugim danima Novexpert C boosterom, a u zadnje vrijeme joj dodam malo “čarobne Sjajolikine mješavine” iz moje kućne radišnosti, pod Goginim vodstvom. Ali i bez dodatnog obogaćivanja, ona je dovoljno hranjiva za masnije i normalnije tipove, vlaži i zadržava vlagu u koži, njeguje je i mazi, te se ujutro budim mekana i svilena. Bez zajebancije.

IMG_5202

 

Tekstura se Hidratantne dnevne kreme poboljšala od prvog primjerka koji sam probala. Isprva je bila glatka i tipično kremasta, dok je moj zadnji primjerak iz posljednjeg batcha izrazito lagan i bolje upijajući, a teksturom je manje fluidan i gotovo pjenast. Goga kaže da nije mijenjala ništa u recepturi, već da su njene ruke napredovale višemjesečnim usavršavanje rada na istoj kremi; stoga svaki put kad grabim kremu iz teglice, prizivam Gogin entuzijazam, predanost i njenu fantastičnu energiju kojom su protkani svi njeni proizvodi.

IMG_5203

Obzirom da sam se iz svih onih nabrojanih razloga zbilja trudila pronaći joj sve moguće pozitivne strane, vrline i kvalitete, isprobavala sam je svakako i u svim uvjetima i prilikama, shvatila sam da je (osim kao noćna krema) idealna za brzinsku rutinu, kad mi se jednostavno NE DA trackati i slojevati esencije, ampule, serume i sve ostalo. Pošto je sama krema bogatije prirode a relativno se brzo upija, sve češće mi zamjenjuje 80% jutarnje rutine, ako ostajem raditi kod kuće, što u pravilu biva dvaki dan. Nakon jutarnjeg umivanja, tonera i vitaminske ampule, skačem odmah na kremu i zaključavam priču do navečer. Koža mi tako biva nahranjena i hidratizirana, uz određen nivo uobičajenog mašćenja, no bez okluzije i težine i pojačanog lučenja sebuma.

IMG_5193

Od sastojaka bih svakako istaknula ulja – suncokret, sjemenke grožđa, jojoba, marelica i argan; sva visokovrijedna, od kojih za prva dva pouzdano znadem da su odlična na nama masnima, a tu je i fantastični skvalan.

Otkad se družim s Gordanom, probudio se i moj uspavani interes za sastojke.

Da ne bude baš sve u pozitivnom tonu, te da posijem i zrno kredibiliteta da me ozbiljno shvatite kad već pišem ovakve pristrane hvalospjeve – krema dolazi u oksidaciji sklonoj, nehigijenskoj teglici, i to prilično ružnoj teglici, za koju gnjavim Gogu da je promjenimo čim čim prije tim tim bolje. Ali zato ima NAJBOLJU ETIKETU NA SVIJETU. Općenito, mišljenja sam da Aromatični kutak ima najboljeg dizajnera na svijetu, i svaka čast Gogi što je pametno odabrala. Hahahahaha. Kako li sam samo skromna 😛

IMG_5188

Iako se nalazi u toj nesretnoj teglici, kreme ima čak 50 ml, koji idu za 155 kn. Po meni vrlo razumna cijena za kvalitetu – još ako uzmemo u obzir sulud i dobar, garantirano prirodan sastav, autorsku recepturu, lokalnu i ručnu izradu u malim serijama, besprijekorno čist proizvodni pogon, svu dokumentaciju i administrativne prepreke koje su nužne za lansiranje jedne kreme za lice na tržište i naravski, prejebene etikete 😀

1 thought on “Aromatični kutak – hidratantna krema za masnu i mješovitu kožu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *