Rutina njege lica – ovlaživači i okluzivi (kreme i ulja)

Nakon intenzivne hidratacije, vrijeme je za zaključavanje te vlage u kožu, uz još neke regenerirajuće i blagotvorne učinke. Zadržavanje vlage i sprečavanje njenog gubitka iz kože (pogotovo u noćnom periodu, kada spavamo i isparavamo, općenito) možemo postići korištenjem humektanata, ovlaživača (to bi bio prijevod riječi “moisturizer”) i okluziva. Svi ti pojmovi se isprepliću u formulacijama proizvoda; nekad je proizvod i jedno i drugo i treće, nekad služi kao hranjivi ovlaživač, a nekad je samo masni sloj koji ne da vodi van. Iako se svi ti sastojci nalaze i u drugim proizvodima za njegu lica i tijela (umivalice, toneri, serumi, okoloočne, maske), danas o njima pričamo u kontekstu “krema” i “ulja” za lice; tj. onog krajnjeg (ili predzadnjeg) koraka u rutini njege. Okoloočne kreme sam namjerno izostavila u ovom postu; njegom tog osjetljivog dijela lica ćemo se baviti u sljedećem postu, a do tada slobodno i dalje živite bez okoloočne kreme, jer su one načelno nepotrebne, i bilo koja krema koja vam odgovara, a koja nije aktivna/agresivna/isušujuća će biti dostatna za njegu okoloočnog područja.

Mala napomena odmah na početku – danas ne pričam koji su od ovih sastojaka “dobri” i jesu li “dobri” za kožu. Pričam o njihovim funkcijama koje ću pokušati potkrijepiti primjerima iz isprobanog asortimana. Također, ne zaboravimo zajebanu terminologiju; nekad i serum može biti okluziv, ako je na izrazito uljnoj bazi, kao što i koncentrati, losioni, emulzije, fluidi i balzami mogu poslužiti istoj svrsi, ovisno o potrebama i tipu kože.

sun4

Radi lakšeg sporazumjevanja i prenošenja ovih nekih mojih saznanja, koristim izraz “ovlaživač” kao skupni naziv, dok istoznačnicu “emolijent” koristim da bi opisala grupu sastojaka koji nisu ni humektantni ni okluzivi, nego nešto između. Nisam kemičar, nisam dermatolog, nisam kozmetičar, nisam stručnjak, priprosti sam dizajner i skincare entuzijast, i volim pojednostavljivati stvari radi boljeg razumijevanja, nauštrb ispravne terminologije. Izvinjavam se svima uvrijeđenima.

Idem se sad malo pravit pametna. Ovlaživači (kao samostalni sastojci, ne kao gotovi proizvodi) bi se mogli podijeliti na tri kategorije, iako u praksi konačan proizvod – znan kao (noćna, dnevna, popodnevna, jutarnja, regenerativna, koncentrirana, luksuzna, lagana, teška…) “krema za lice” uvijek bude neka kombinacija dva ili sva tri.

 

1. HUMEKTANTI

Humektanti su supstancije koje svojim higroskopnim svojstvima vežu vodu na sebe i na taj način je zadržavaju na koži, barem neko vrijeme. Naneseni na kožu, dovlače vlagu iz nižih slojeva kože na površinu, ali isto tako dovlače vodu “izvana”.

Oni su po mojoj slobodnoj procjeni više zastupljeni u onom “vodenom” tj. hidratacijskom dijelu rutine (toneri, ampule, serumi), jer su, što bismo mogli reći, u vodenoj fazi. Humektanti načelno pospješuju topivost određenih aktivnih sastojaka i njihovu penetraciju u kožu (npr. propilen glikol), no isto tako mogu imati funkciju umanjivanja isušujućeg učinka nekih drugih supstanci iz formulacije (npr. u sapunima); iako svi oni imaju različita kemijsko-fizičko-dermatološko-filozofska svojstva, princip im je vrlo sličan. Neki (meni) poznati humektanti su npr.glicerin/glicerol, propilen glikol, hijaluron, med i šećeri, kolagen, aminokiseline, neke AHA kiseline npr. mliječna, aloe vera gel, urea i tako dalje.

Popularni su među masnijom populacijom, jer su pogodni za bezuljne formulacije, pa ne zamašćuju a rješavaju problem dehidracije. Iako bih našla MASU primjera među serumskom artiljerijom, u kremastom spektru imam vrlo malo toga. Jedan od idealnih primjera jako lagane, a opet emolijentne kreme jest Afrodita Hydra Thermal koncentrat, koji bi mogao proć kao serum, ali on to ipak nije.

afrod3

Ja sam ga svojevremeno jako voljela, čak sam potrošila dvije bočice, što mi se fakat rijetko događa. Osvojio me je prvo odnosom cijene i kvalitete, u danima kad nisam puno slojevala, super se ponašao nakon seruma a ispod pudera, nije me umašćivao, a često mi je pružao sasvim dovoljno hidratacije i bez seruma. Onima sa suhom kožom će biti ipak malo prelagan, ali definitivno nije za bacit.

Svakako, sastojci sa svojstvima humektanata se bez iznimke nalaze u kremama za lice, makar samo tehnički da bi konzistencija i tekstura proizvoda zadovoljila formu i normu – gotovo uvijek ćete naći glicerin i neke od glikola, dok su oni “dragocjeniji” i “fenserski” rijeđi; kao npr. hijaluronska kiselina, urea i med. Upravo takav jedan, tehnički, ne-fensi, ali vrlo učinkovit, matirajuć i zadovoljavajuć preko ljeta jest Eucerin Dermo Purifyer dnevni hidratantni tretman. Iako sadrži alkohol, jako mi je odgovarao i njega sam potrošila dva komada. Možda ga i ovo ljeto poželim, jer je lagan, a dovoljno hidratantan za po danu, za po doma, u toplijim i vlažnijim periodima godine.

02

Kad pričamo o nazivima konkretnih kozmetičkih proizvoda, iako se oni isprepliću i zadiru u sve kategorije (neke ćemo i ponoviti), pretežito humektantski nazivi su sljedeći: losion, fluid, emulzija, koncentrat, gel krema, lagana krema, i slično.

Takav jedan losion – vrlo vodenast i donekle hidratantan, ali definitivno pregust da bi bio esencija ili skin, a opet nedovoljno potentan da bi bio serum – jest TonyMoly I’m Real Tea Tree Sebum & Pore Lotion.

IMG_4456

Mogao bi komotno nositi naziv fluid, jer je baš tekuć. Ja sam ga kupila da ga koristim na tijelu zbog podivljalih žlijezda lojnica, no naravno da sam ga isprobala i na licu – i definitivno ga mogu preporučiti mlađoj populaciji masne kože kao finalni korak u jutarnjoj rutini, prije zaštitne kreme. Meni je ipak malčice, za lice, prelagan. Ipak!

2. EMOLIJENTI

Emolijenti imaju cilj zagladiti kožu u smislu da uklone/prekriju/zaglade ljuskavost, i upravo oni daju kremoznost kozmetičkim pripravcima. Oni kožu omekšavaju i čine je glatkom i podatnom. Bili bi to npr. određeni silikoni, maslaci i ulja (shea, kakao), ceramidi, masni alkoholi i sl.

Kreme koje bih ja nazvala emolijentnima su zapravo definicija kreme. Jel. Ono kad kažeš “krema” – e pa to je krema. Kremasta, bijela do neka-pastelna-boja krema. Konzistencije gušće ili rjeđe, ali ono, kremaste. Kao neka lijepa, glatka krema za kolače. Pa tako nešto. Ne premasno, ne gelasto, nego neđe u sredini. Ono. Faking krema za lice. Emolijentne kreme u suštini uvijek imaju i vodenu i masnu fazu, i niti jedna ne dominira previše. Iako mogu imati masniji filing (npr. plava Nivea), trebale bi se upijati u nekom doglednom roku u kožu, odnosno – ne bi trebale ostavljati nikakve slojeve, filmove na licu. Ovo sve rečeno nema veze s mozgom, ali kužite me, zar ne?

Recimo, Bocassy Hidratantna noćna krema je po meni idealna tekstura kreme za lice. Ta krema je toliko divna i prekrasna da bih opet pjevala o njoj, ali već jesam, pa CHECK IT OUT.

2

Iskreno, nemam puno iskustava s ovim tipom proizvoda, jer uglavnom preskačem ovaj dio (vidjet ćete poslije i zašto).

I ovdje ćemo pokušati zadovoljiti terminologiju; emolijentski tipovi proizvoda uglavnom nose ovakve i slične nazive: krema, hidratantna krema, dnevna/noćna krema… Iskreno, ne pada mi na pamet ništa više. Postoje doduše neki noviji tipovi tekstura krema, kao npr. “sirevi” (korejska kozmetika, op.a.) ali o tom ćemo nekom drugom prilikom. Ovaj post je već sada predugačak, a imamo još jedno poglavlje i zaključak za odraditi.

Svakako, osobe sa suhom kožom sklone ljuskanju bi, eto, trebale, kao, naginjati ka ne-preteškim, lako-upijajućim emoljentnim sastojcima, poput raznih biljnih maslaca, kao što je to npr. shea butter, ali bome i ceramidi o kojima se nadam uskoro saznati nešto više, i spominjati ih u seriji postova o konkretnim kozmetičkim sastojcima. Živi bili pa vidjeli. Ako želite znati više, guglajte, šta da vam sad radim.

3. OKLUZIVI

Okluzivi su, zapravo opet emolijenti, ali o njima ja danas pričam kao o posebnoj kategoriji jer su (načelno) masniji i teži na koži. To bi bili: vazelin, mineralna ulja, pčelinji vosak, maslinovo ulje (ulja općenito, ali i o tom se da raspravljati), određeni silikoni, lanolin, cink oksid… Njihova funkcija je stvaranje vodonepropusnog filma na koži, koji svojom masnoćom (hidrofobna svojstva, jel) spriječava isparavanje dragocjene vlage. Općenito, proizvodi namjenjeni okluziji su uvijek masniji, teži i namjenjeni suhoj koži, iako ih masnokošci (pogotovo oni kojima koža samo što nije sazrela) mogu također koristiti, naravno u noćnom terminu. Iako osobno nisam sklona masnim kremama, imam potrebu tu i tamo se pošteno zamastiti prije spavanja, pogotovo u kiselim fazama.

IMG_4574

Jedna takva meni srcu draga, okluzivnija, ali ne i teška kremica je upravo Bepanthen krema za njegu suhe kože sklone nadražajima. Ovu kremu je Žmu slučajno kupio – trebali smo Bepanthen mast, koja je pak pravi, pravcati, masni okluziv, zapravo je definicija okluziva – koristimo je za sanaciju ogrebotina; a koristi se i za after-care tetovaža. Ona formira jako tanak masni film preko oštećenja na koži, i time priječi sušenje i ljuskanje rane. Uglavnom, nabavili smo i mast, pa sad imamo i jedno i drugo. Svakako morala sam vidjeti kakva je krema; stoga sam je nanjela u tankom sloju na lice nakon nedavne nezgode s Naobay tonikom. I ostala sam ugodno iznenađena; krema je vrlo lagana i ugodna, bez obzira na njen “masniji” karakter (daleko je lakša od plave Nivee; koja nam danas služi kao zlatni standard za usporedbu, hahaha). Lijepo zaglađuje kožu, ne ostavlja masan sloj na licu, te umiruje iritaciju. I eto, igrom slučaja je postala jedan od dražih mi okluziva u kolekciji. Iako nije nimalno fensi po sastavu (sadrži npr. lanolin, tj. ovčji sebum LOL), nije mi začepila pore na moje nemalo čuđenje (bilo me strah i isopropyl myristata).

Općenito, mene je donedavno bilo strah prakticirati okluzivu na licu, koje je zbilja sklono začepljivanju pora, pa sam od mineralnih ulja i sličnih komedogenih sastojaka bježala ko od crnoga vraga. Međutim, uza sustavan tretman čišćenja i korištenjem kiselina, shvatih da taj strah bješe prilično neopravdan. Okluzivi su dobra stvar, i suprotno popularnom mišljenju, mineralno ulje i vazelin NISU KOMEDOGENI. O tom također imam namjeru pisati, kad se odlučim informacije vezane uz komedogenost spojiti u jedan čitak i pitak post. Do tad, ne mažite facu kokosovim uljem, a za ostalo – ko živ ko mrtav.

Daklem, okluzivnije inačice kozmetičkih proizvoda nose sljedeća imena: bogata krema, regenerativna krema, obnavljajuća krema, balzam, zaštitna krema (kremice sa SPF-om su također okluzivi – cink oksid, op.a.), mast (iako nepopularan naziv, ali da), maslac i sl. Okluzivi bi bili i popularni silikonski primeri za lice (o njima smo pričali OVĐEN), jer zaglađuju i formiraju svojevrsnu semipermeabilnu barijeru na koži.

4? – par (ne)suvislih o uljima

Iako nemam baš previše iskustava s uljima, pa nećemo u široko – polako sam se počela družiti s njima, i stvarati prijatelje, te kao što se to upravo događa s tonerima, zlatno doba ulja tek je pred nama.

E sad, neka ulja bi bilo mudro koristiti na što čišćoj koži, što zbog njihovih blagotvornih utjecala, što zbog njihove konzistencije (npr. The History of Whoo Wild Ginseng ampoule oil je recimo izrazito lagano i upija se za čas… i toliko je predivno na koži da bih plakala od ljepote). Tako mnogi preporučuju korištenje laganijih ulja nakon seruma a prije kreme. Postoje i tzv. “uljni serumi” koje je preporučljivo nanositi na navlaženo lice (hidratantnim tonerom, maglicom, termlnom vodom, hidrolatom).

IMG_3764

Ja ne radim niš od toga, nego umješavam ulje u nemasnu kremu i to mažem na facu prije spavanja. Pa da vam opišem zadnji korak moje rutine, nakon seruma (ako ne koristim noćnu masku tj. “sleeping pack”): Clinique Dramatically Different Lotion Gel mi je s vremenom postao totalno nedovoljan (vrlo prazna i lagana silikonska gel-krema), a da bih ga potrošila (nije bio jeftin), u njeg umješavam Novexpert C vitamin booster, i/ili Oleotherapy ulje lješnjaka (odlično za masne tipove, osjetno mi je izbalansiralo lučenje sebuma – naravno ne preko noći) s Cococare vitaminom E (koji ni samostalno nije loš, baš nekako digne facu i napumpa dehidracijske linije i mjesta s naznakama bora). Bio bi to moj originalni mix, i moram vam reći da sam ponosna na sau sebe; u mojem malom masnom svijetu, korištenje ulja i ovakvo stihijsko miksanje proizvoda predstavljaju izuzetnu hrabrost.

IMG_4426

Tu i tamo naiđem na neki tester nekog fensi ulja; trenutačno su u igri neka fensi Lierac i Caudalie uljca koji sam dobila onom u gigantskom paketu od Farmacije, a ponekad se zaželim promjene pa umjesto svih navedenih, ukapavam A’Pieu NonCo ulje s uljem čajevca.

IMG_4461

Ovakvim pristupom obogaćujem kremu (koja je po nutritivnoj vrijednosti prilično siromašna), a trošim jako malo ulja i boostera (koji također nije bio jeftin, jadna mu majka, al nije loš). Znam, znam, i sama sam iznenađena kako nema sudaranja ulja i silikonske kreme. Baš se fino pomješaju i upijaju u lice.

IMG_4423

Tako vrlo zadovoljno istražujem i planiram nabavku nekih “kompliciranijih” fensi ulja, iako se fuuuuuul sporo troše, pa si nekako razmišljam da ostanem na korejskim testerima ultrafensi brendova, poput najdivnijeg, spomenutog, preeeedivnog The History of Whoo Cheongidan Wild Ginseng Ampoule Oil, kojem se cijena za 30 ml kreće oko 160 $, dok u semplovima ta ista količina izađe cca 40 $. Mislim da je računica JASNA.

Tu svakako moram ubaciti sitnu ali bitnu opasku, vezanu za “prirodna ulja” i “organske” inačice svakojakih “kućnih manufaktura”, ali i onih ne tako kućnih. Pazite se užeglih ulja niske kvalitete. Pazite se da ne pretjerujete, i da “patch testirate” svaki proizvod koji vam dođe pod ruku, koliko god dobre recenzije imao. Tek toliko da vam se ne dogodi OVAKVA SITUACIJA.

dermatitis

Kao ono kad sam dobila plikove od HLADNO PREŠANOG ORGANSKOG ULJA SJEMENKI PLODA DIVLJE RUŽE, jebalo majku (sorry, but not sorry).

Uglavnom, privedimo kraju današnje druženje.

esencija –> ampula –> serum –> okoloočna njega –> krema za lice –> ulje –> KRAJ ili pak još pokoji okluziv – noćna maska za noć ili sunscreen za dan.

Isto tako, noćna maska može biti i krema, sama po sebi. Tj. slobodno izostavite i kremu i ulje, ako imate neku fensi noćnu masku (sleeping pack, op.a.). Noćne maske u načelno samo bogatije kreme koje se duže upijaju ili su obogaćene određenim aktivnim sastojcima, koji djeluju duži period vremena (npr. AHA kiseline). Isto tako, ako nemate suhu kožu, ulje (a možda čak i kremu) preskačite po danu i odmah skočite na sunscreen, ili pak navečer ukapajte pokoju kap nekog uljca u kremu bez SPF-a ili u noćnu masku. Koža će vam ujutro biti zahvalna – mekša, podatnija i svježija.

Zlatno pravilo mutistep rutine s kojim se osobno poistovjećujem i izrazito slažem, a koje se može primjeniti u bilo kojem trenutku rutine nakon čišćenja – uvijek je bolje nekoliko lakših slojeva, nego jedan teški. Ovakvim pristupom sam napokon postigla balans moje načelno jako masne kože lica. Iako sad vodim drugu bitku s upalnim procesima (vjerujem hormonalne prirode) na čeljusnoj liniji, moja koža više ne prosijava u slapovima, te su mi pore općenito čišće, bez obzira na veliki broj proizvoda kojima se svakodnevno trackam.

Daleko je ovo od kraja, ali pokušavam se zadržati na osnovnim i najbitnijim informacijama, pa ćemo poslije nekad pričati o sastojcima, ponaosob. Do tada, podijelite u komentarima svoje omiljene kreme za lice!

4 thoughts on “Rutina njege lica – ovlaživači i okluzivi (kreme i ulja)

  1. Naklon do poda i milijun puta hvala na besplatnoj edukaciji (bar za mene) i nesebicnom dijeljenju znanja, dojmova, iskustava… U svojim postovima iznosis spoznaje i cinjenice koje bi svaka kozmeticarka trebala i morala nauciti u skoli. A sto se tice omiljenih krema necu se blamirat i navodit svoje jeftinjare od krema (sa ne bas dobrim sastavom) koje koristim. Al evo sto meni zamjenjuje nocnu kremu: bi good anti-age serum iz Bipe (hvala Voodoo blonde) + jojobino ulje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *