Rutina njege lica – toneri / tonici

Oke, oke. Evo me, sabrala sam se. Danas pričamo o tonerima. Tonicima. Uopće se neću upuštati u razlikovnu terminologiju, i vama ću prepustiti raspravu. Ja ću se koristiti izrazom “Toner” jer tonik priziva gin i UV svjetlo u nekom mračnom, zadimljenom prostoru i treštavu muziku.

Elem, toneri.

Iznervirana sam započela ovu epopeju, nakon recentnog izrazito neugodnog iskustva s Naobay tonerom, koji se kurči natpisom “calming”, a meni je izazvao žarenje, crvenilo i najezdu prišteva i komedona. Nije me pošteno spalio, ali me je pošteno nairitirao. I iznervirao. Zabranjujem si kupovati bilokakvu neprovjerenu kozmetiku koja nije iz Koreje.

Ovaj rant je tu samo ilustrativno, ali veći problem su natpisi koji se nalaze na domaćim tonerima – ne samo na spomenutom, nego na više njih, a to su oni koji kažu da “toner nježno uklanja ostatke šminke”… A TO JE OH, TAKO POGREŠNO!!! Toner ne služi uklanjanju ostataka šminke, šminka i toner imaju između sebe jedan veliki jaz, ispunjen uljnim i dvofaznim skidačem šminke, micelarnim otopinama, stotinama blazinicama, štapićima za uši, pjenastim i gelastim umivalicama, mikrofibra krpicama, Clairsonicima i Foreima.

Jedan od drugoga, ta dva pojma su miljama daleko, te se nemaju što nalaziti u istoj rečenici.

IMG_0055 copy

A toneri mogu biti ovakvi i onakvi – načelno su osmišljeni davnih dana (kada su se za umivanje lica koristili lužnati pripravci) kao sredstvo koje će koži povratiti njegovu prirodnu kiselost (uskoro će biti više priče o pH vrijednosti kože i kozmetike). Toneri su zapravo pH-prilagođujući proizvodi, no danas se oni spominju i u kontekstu hidratacije, umirivanja, ali i posvjetljivanja i omekšavanja kože (koji uglavnom bivaju rezultat niskog postotka nekih AHA kiselina). Jasno, ima onih koji sadrže npr. salicilnu kiselinu pa bi se mogli svrstati u aktive, ima onih koji su bazično hidrolati s glicerinom pa bi oni predstavljali hidratore, i tako dalje… No ono što im je zajedničko jest mjesto u rutini, koje je uvijek nakon čišćenja (odnosno aktiva, ako ih koristite), a prije hidratacije – esencija, seruma, ampula i krema.

Toneri su u načelu biti izrazito vodenasti, tj. tekući – iako na korejskom tržištu postoje gel varijante koje se nazivaju tonerom, a zapravo su all-in-one ampule; baziraju se na pružanju hidratacije, a manje na hranjivim sastojcima – oni zapravo pripremaju kožu na njegu koja slijedi, na koncentrirane serume i ampule. Ta filozofija proistječe iz činjenice da koža bolje upija hranjive sastojke kad je vlažna. Što je istina.

Toneri svakako ne bi smjeli isušivati, iritirati, žariti (iako ovi “aktivni” mogu malo peckati, ali velika je razlika između “tingling sensation” i “neugodnog žarenja i crvenila”). Osim ovoga, osobno popizdim kad su ljepljivi nakon sušenja/upijanja, i kada sadrže alkohol – ne bježim od alkohola u kozmetici, ali ga volim izbjeći u većim količinama, i na samom početku rutine. (ako je npr. sunscreen s alkoholom, to mi je “kao” okej, zato jer dolazi na kožu nakon svih mogućih hidratantnih barijera).

Uza sve fluidno-vodenasto-gelaste kompozicije aktivnih ampula i esencija koje sam imala prilike potrošiti unazad pola godine koliko ova opsesija korejskom kozmetikom traje, tonere vidim redundantnim i suvišnim. I zato me ful nerviraju. Ono što ja očekujem od tonera jest blaga hidracija, omekšavanje kože, njena priprema za daljnju njegu. Dakle, sve to mogu dobiti iz bilo koje vodenaste esencije koja dublira kao toner, i nanosi se utapkavanjem rukama, a ne blazinicom.

Tonere stoga koristim više kao kao sredstvo za skidanje ljigavih aktivnih sastojaka koji moraju stajati na licu neko vrijeme, a manje kao pH prilagođavajući/hidratantni sloj – ako dotični nudi takav nekakav benefit, tim bolje – ali nanošenje bilo kakve kreme preko npr. C vitamina koji je odradio svoje je zaista, gnjusno.

bf3

Trenutačno su u mojoj kolekciji nesretno udomljeni Bocassy, Naobay i ostatak Byphasse toner od ruže. Bocassy me je malo razočarao, jer vonja na alkohol, peče oko nosa i ništa ne radi. Naobay me je nakon prvog korištenja pošteno spalio, i riješila sam ga se isti čas. Pare u smeće bačene, ali nije vrijedno, zbilja nije vrijedno druge šanse (dakle, cijelo lice je bilo crveno i pomalo natečeno, uz žarenje i valove vrućine; nakon desetak ispiranja hladnom vodom i tri dana Bepanthen kreme, lice mi se primirilo – u Kozmu je na akciji, nemojte da vam padne na pamet uzet to). Byphasse tonik od ruže je solidan, da jedan nježni hidratantni sloj, ali pomalo ostavlja ljepljiv finiš i dolazi u mamut-pakiranju od pola litre, pa mi dođe da zalijem neku biljku njime, jer mi je prilično dojadio.

IMG_9911

Još jedan stari nesretnik kojeg sam potrošila odavno (tad je započela moja frustracija tonerima) jest Andalou Naturals Pore Minimizer. Taj momak je žario i palio i oči mi pekao dok se sušio, zbog visokog udjela nekakvog mentola. Nimalo ugodno iskustvo.

IMG_4429

Donekle sretan jest Lush Tea Tree Water, koji je više vodica (mist), a manje toner. Volim tu vodicu, još iz studentskih dana, jer osvježava, brine se za višak masnoće i krasno setira puder, ali pomalo isušuje, zbog izrazito vodenog sastava. Voljela sam i Humphreys Witch Hazel toner, ali sam totalno zaboravila na njega, i možda bi si ga mogla opet kupit.

IMG_4611

Probala sam i Serazena Novostrata Premium toner, koji je definitivno najgušći toner ikad, i ja bih ga prije nazvala laganom esencijom nego tonerom, jer ga ima više smisla nanositi rukama nego blazinicom.

IMG_5083

Najsretniji je, ujedno i najnoviji Secret Key Milk Brightening toner s mliječnim proteinima. Najnovija pridošlica koju sam instantno zavoljela. Radi se o mliječnobijeloj (ma nemoj?) poluprozirnoj tekućini, koja doista, nakon prvog faking korištenja omekšava kožu i čini joj teksturu finom, I shit you not. I još je bila skoro džabe. Nekih 10-ak dolara. Sada, nakon tjedan dana dvakodnevnog korištenja, mogu reći da su moje frustracije gotove i da je post spašen – Nakon njega, nijedan “domaći” toner ne dolazi u obzir. Ovi koje sam dosad isprobala nisu nizašta, a oni koje nisam isprobala a dostupni su na našem tržištu me zanimaju k’o sadržaj telefonskog imenika.

Postoji još jedna vrsta a-la-toner proizvoda, a to je tzv. “prva esencija”, tj. first essence. Riječ je o tekućini (koja može biti skroz vodenasta, ili pak imati određenu konzistenciju), koja sadrži filtrat gljivičnog fermenta (galactomyces, saccharomyces, kvasci). Radi se dakle o kiselom pripravku s B vitaminom, a ne konkretno o toneru (iako može doći na mjesto tonera) ovu temu ćemo ostaviti za sljedeći post – HIDRATACIJA dio 1. (esencije, ampule, serumi), obzirom da se na lice ne nanosi pomoću blazinice, već se utapkava dlanovima.

Pa da ne duljim više; moj redoslijed je dakle ovakav nekakav:

čišćenje kože –> aktivi –> toner –> hidratacija

Kakva su vaša iskustva s tonerima? Imate li kakav konstruktivniji komentar od mojeg?

7 thoughts on “Rutina njege lica – toneri / tonici

  1. draga, prvo hvala ti na ideji! no, gdje je tu u sastavu mliječna kiselina? piše samo mliječni protein :ne zna: hvala 🙂 chok chok 🙂

  2. hvala ti na potvrdi moje sumnje 🙂 jer ako nije mliječna kiselina (a zaključile smo da nije), onda se može koristiti i po danu 😉

  3. ps
    možeš slobodno izbrisati moje pitanje gore – bilo mi je samo važno da sam sigurna da nema mliječne kiseline zbog korištenja u jutro.

    1. pa ono, i da ima, vjerojatno ne bi bio u većem postotku. ionako skin turnover traje cca 28 dana, tako da ti je svejedno jel koristiš po danu il po noći, SPF ti ne gine 🙂 prema mojem skromnom mišljenju, toner koji ima 2-3% AHA kiselina nije nikakav bed koristit po danu u hladnijem dijelu godine uz minimalno SPF30. Preko ljeta ukinut kiseline i uvest mehaničke pilinge jednom tjedno, i bok.

  4. a i to što kažeš :/ malo me frka stavljati bilo kakve kiseline u jutarnjoj rutini, samo na večer (serumi su u pitanju). i da, trackam se SPF-om, šta’š, moraš… ali ovi azijski su zbilja nevjerovatni, od teksture do efekta :klanjam se:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *