Rutina njege lica – pH zavisni aktivni sastojci

Danas ćemo samo pokušati razjasniti (bez nekih dubljih znanstvenih analiza, jer – ja dizajner, ne dermatolog) koje su to aktivne supstancije u mojoj rutini njege lica. Ne koristim ih naravno, sve odjednom. I kad bih imala vremena za toliko trackanja i stress-free život, neke se supstancije ne bi smjele kombinirati, ni u kojem slučaju. Ovo je trebao biti jedan ozbiljniji post, ovakva tema ga zahtjeva. Ali kad sam ja to bila ozbiljna? I odmah da vas na početku razočaram – o retinolu riječi neće biti. Nemam iskustva s njime, i potrebno je još puno istraživanja da budem sigurna da ga želim koristiti, a onda i pisati o njemu. Trenutačno koristim jednu ampulu koja u sebi sadrži marketinški (zanemariv) postotak retinola (tipa, 0,0004 %), pa nema smisla da pišem o efektima.

Nakon skidanja šminke i čiščenja, uobičajeni slijed aktivnosti bi trebao biti natapanje tonerom. Ali ne još, još nije vrijeme za toner. Uputno je iskoristiti taj trenutak kad je lice čisto a koža neutralne ili čak malo niže pH vrijednosti. To smo postigli kiselom umivalicom ili pH prilagođujućim tonerom; čije korištenje ja ne zagovaram niti prakticiram, stoga ću taj dio jednostavno preskočiti, a vi guglajte “pH adjusting toner”, ako vas baš zanima. Iako je ovo trebao biti post (i) o tonerima, to ćemo opet ostaviti za sljedeći tjedan, jer – život je kratak, jebote patak. Svakako, ovo je idealno vrijeme da kožu istretiramo nekim vrlo potentnim, pomlađujućim, aktivnim supstancijama; kao što su npr. C vitamin i kemijski eksfolijanti.

 

c

 

Krenimo od C vitamina, koji je vrlo delikatan antioksidans, te mu je uputno dodijeliti prioritet, ukoliko se vaš odabrani C preparat bazira na C vitaminu i formi L-askorbinske kiseline (LAA) koja je vrlo nestablina i podložna oksidaciji, ali je ujedno i najučinkovitija. O ovom tipu C vitaminu sam uvelike pričala u recenziji C20 Pure Vitamin C 21.5 Advanced Seruma, te vas upućujem TAMO, da se ne ponavljam i da još danas završite s čitanjem ovog posta. Postoje i stabilizirane verzije C vitamina koje su jednako ili možda manje učinkovite, ali se nalaze u kompleksnijim, pH nezavisnijim formulacijama, pa vi vidite. Ja evo ne znam. Potrošila sam svoj C20 serum, pa se sad igram s testerima Lierac Mesolift i Novexpert C Vitamin seruma koje sam nedavno dobila od Farmacie, ali nije to to. Nije to c20. To nije bomba. Još uvijek prednost dajem čistom C20 serumu ili DIY varijanti (koju nisam isprobala, ali kanim) čiji recept potpisuje jedna od mojih najdražih Martina; znana kao i Dear Skin. C vitamin se tradicionalno koristi kao učinkovi tretman hiperpigmentacija, “boosta” zaštitu od sunca, te iz mog vlastitog iskustva općenito poboljšava teksturu kože (pore su manje izražene, koža izgleda zdravije i sl.)

 

Ajmo sad malo o kiselinama. Osnovna razlika između BHA i AHA kiselina jest sljedeća – BHA djeluju u mastima, AHA u vodi. Kad se priča o “kemijskim eksfolijantima” onda se gotovo isključivo misli na kiseline, i to AHA (alfa hidroksilne; glikolna, mandelična, mliječna, limunska…) i BHA (beta hidroksilna; samo se jedna u kozmetičke primjene – salicilna). Da bi kemijski eksfolijanti bili učinkoviti, nužno je da im je pH vrijednost neđe oko 2 i 3, te da je koža u neutralnoj vrijednosti (5.5) i da nije opterećena neželjenim slojevima proizvoda viših pH vrijednosti, da se dotične kiseline ne bi neutralizirale. Opreza nikad dosta, pa ako se upuštate u ekstremna snižavanja pH vrijednosti lica, pripazite da ne pretjerate i da se ne spalite – pH prilagođujući toner po meni nije potreban, već se okružite kiselijim umivalicama, nižim postocima kiselina i obavezno napravite patch test na manjoj površini kože.

IMG_4722

 

BHA kiseline, odnosno; salicilna kiselina i njene varijante (koje se npr. zbog strožih regulacija u korejskim proizvodima dobivaju iz “prirodnog” izvora – vrbe; Salix Alba, jel, nomen est omen). BHA je topiva u mastima/uljima, stoga je široko poznata nama masnokošcima i onima koji pate od akni i post-upalne hiperpigmentacije (ožiljci od zarastanja iskasapljenih prišteva). Iako djeluje na površini kože, voljena je zbog svoje sposobnosti da ulazi u pore i čisti ih, dubinski, rastvarajući umašćene mrtve stanice, stoga je odličan izbor za osobe sklone miteserima i općenito masnokošcima, koji, kao i ja, nemaju puno efekta od AHA kiseline koje su pak topive u vodi, i nekad im prirodna masnoća lica ne dopušta da dosegnu svoj puni potencijal. Usput djeluje protuupalno i blago antibakterijski. Iz mojeg iskustva, BHA is the way to go, ako vas muče komedoni (otvoreni ili zatvoreni), masnija koža i proširene pore. Što se pora tiče, one ne mogu nestati, ali BHA će ih definitivno učiniti manje vidljivima jer će izvući sranja iz njih. BHA odnosno, salicilna kiselina je najbolje rezultate postiže u relativno niskim postocima od 1-2%, suprotno mišljenjima da više=bolje. Dakako, postoje preparati koji broje i veće postotke, kao i oni za tijelo (koriste se npr. za tretiranje keratoze pilaris) no o tome ne znam baš previše; da li su učinkovitiji i jesu li agresivniji.

Ja trenutačno koristim CosRX BHA Blackhead Power Liquid (formuliran sa 4% betain salicilata, dakle “kao” nije baš čista kiselina). Ovaj, kako ga proizvođač naziva, “moisturizer” mnoge kbblogerice uspoređuju s glasovitim Paula’s Choice Skin Perfecting BHA tekućim ekfolijatorom (nisam probala), i vole ga više jer ne ostavlja lice masnim. Od drugih preparata s BHA sam isprobala još Clinique Clarifying Lotion u 3 (mješovita-masna) i 4 (masna i vrlo masna koža) verziji, i toplo vam preporučujem da ih se klonite, jer su ZAPALJIVI, što će reć da im je udio alkohola izrazito visok. Štoviše, po otvaranju smrde s kilometra, a kad se nanesu na lice, isparine su omamljujuće. Plus, prisutna je i alkoholna iritacija na koži. Nalazim ih zgodnim za dezinfeksiju nekog iskasapljenog prišta, uz dodatak salicilne kiseline, ali kao all-over tretman, ni slučajno. Radije se držite Octenisepta za dezinfekciju, a za bilo kakvu njegu briajte bezalkoholne varijante, jer, ne isplati se. Zbilja se ne isplati.

I za kraj, tek toliko da znate i da ne budete u panici ako se odlučite na primjenu BHA preparate; salicilna kiselina i salicilati ne povećavaju osjetljivost kože na sunce pa SPF nije toliko potreban, ALI, ako ste na misiji da usporite starenje kože, onda vam ova informacija ne znači ništa, osim eventualno mirne duše da BHA koristite bez straha i ljeti, jer zaštitnu kremu treba koristiti bez obzira na sve, amen.

 

IMG_3805 4

 

AHA kiseline su nešto pak drugo, iako ne sasvim. One pak rade po principu rastvaranja “ljepila” koje drži površinski sloj kože zajedno. AHA kiseline dakle “skidaju” površinski, mrtvi sloj kože, te pomažu “novoj, mladoj” koži da dođe u prvi plan. Neke opće karakteristike AHA kiselina su sljedeće: topive su u vodi, te se zbog toga preporučuju osobama sa sušim, suncem oštećenim, zadebljalim kožama bez upalnih procesa. Učinkovite su u uklanjanju hiperpigmentacijskih mrlja, ponešto imaju i anti-age djelovanje, jer zbog spomenutog razaranja prvog sloja kože (tj. ljepila između odumrlih stanica, ali nemojmo ulaziti u detalje jer nećemo nikad završit…) jačaju kožu, iako ne doprinose sintezi novog kolagena, ali su borice svakako manje vidljive. Najpopularnija i najraširenija bi bila glikolna, iako pojedini dostupni proizvodi na tržištu sadrže i mliječnu – ali u manjim postocima; npr. Eucerin Dermopurifyer linija, koja je meni vrlo vrlo draga, ali mi je postala nedovoljna u smislu hidratacije, iako i dalje kremu i umivalicu smatram izvrsnima za svakodnevnu upotrebu.

AHA kiseline bi dakako, bilo uputno koristiti navečer, jer čine kožu osjetljivom na sunce, zbog uklanjanja površinskog sloja, no svejedno MORATE koristiti zaštitnu kremu, jer efekti AHA kiselina traju puno duže nego što bi mi to htjeli. Tipa, ono, mjesec dana, pogotovo ako ste redoviti i volite jače postotke. Kad smo već kod postotaka, najpotentniji proizvodi na slobodnom tržištu imaju ne više od 20% glikolne kiselnine, npr. svojevremeno popularni Bioderma Sebium Serum sadržava (navodno?) 14% glikolne, a nakon mojeg razočarenja istim i tadašnjeg odustajanja od AHA kiselina, opet sam im dala priliku i to u formi CosRX AHA7 Whitehead Power Liquid-a, koji kako mu i samo ime predlaže, sadrži 7% glikolne kiseline. Pošto ga koristim tek kraće vrijeme i to svega 3-4 puta tjedno, dajem mu vremena ukupno 10 tjedana (oko osmog tjedna korištenja AHA kiselina rezultati su na vrhuncu). Ja još uvijek nisam na ti s AHA kiselinama, i ne vidim nekog ekstra benefita od njih, a to pripisujem mojoj masnoj koži.

Primjena ovih aktiva zahtjeva i neko vrijeme čekanja; poželjno 20 minuta, da bi supstancije odradile svoj posao. Ne znam što da mislim o tome, u praksi se trudim, ali ne uspijeva mi baš svaki put.

I približili smo se kraju ove litanije.

Želim još samo reći da nakon što istekne (ako istekne) tih ubitačnih 20 minuta, ja volim skinuti aktivnu ljigu s lica (pogotovo ako kombiniram s C vitaminom), i to nekom blagom vodicom, tipa hidrolat, termalna voda ili neki banalni toner. Možda je to samo psihološki, ali bolje se osjećam kad hidratacija dođe na što čistiju (i friško “spaljenu” kožu).

Poanta bi bila sljedeća: kombinirate sve, ali umjereno. C vitamin za blistavost i hiperpigmentacije, BHA za probleme i balans sebuma, AHA za površinski piling ljuskica. Za početak izaberite jedan od aktiva s nižim postotkom i krenite s njim. Ne pretjerujte. Posebno budite oprezni ako imate iole osjetljivu kožu. Peckanje je uobičajeno, no ako dođe do žarenja, crvenila i općenite neugode, prestanite s korištenjem. Nije vrijedno 🙂

Sumirajmo.

Skidanje šminke –> umivanje –> C vitamin –> 20 minuta –> BHA (jutro) ili AHA (večer) –> 20 minuta –> ostatak rutine

 

Dakako da ne morate koristiti sve odjednom; ovdje se samo radi o ispravnom (?) redoslijedu, ne dobitnoj kombinaciji 🙂

 

8 thoughts on “Rutina njege lica – pH zavisni aktivni sastojci

  1. Ne znam za ono “kratak”, ali onog “patak” koristim cesto 🙂 ! Nasmejala si me do suza… I ja , iako sam verni Martinin pitomac, jos uvek nemam “loptice” za retinol, a kako u ovom mom tzv gradu nema gde da se kupi C vitamin, snalazim se s nekim ampulama za venoznu upotrebu, koje posle 15-20 min isperem. Valjda cu skoro do Soluna da pazarim neki, a ako ne, upusticu se u DIY varijantu po Martininom receptu. Super ti je post o kiselinicama, uzivala sam citajuci

  2. Ne znam za “kratak” ali onaj “patak”- njega cesto spominjem 🙂 Nasmejala si me do suza 😀 .
    I ja, iako sam verni Martinin pitomac, nemam “tockove” za retinol. Sa C vitaminom se patim, jer u mom tzv. gradu nema gde da se kupi seru sa C vitaminom, pa se snalazim sa ampulama za vensku upotrebu, koje posle 15-20 min isperem. Valjda cu skoro do Soluna, pa cu da pazarim neki ljudski, a ako ne onda cu pribeci Martininoj DIY varijanti. Super ti je post o kiselinicama, praktican i zabavan. Uzivala sam citajuci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *