Intervju: Gordana Gorinšek, Aromatični kutak

Aromatični kutak jest mjestašce veoma posebno i meni srcu drago. Kutak je to mirisan, gdje se čuda događaju, gdje snovi postaju stvarnost. U tom kutku, prirodom zanesena, aromatična čuda stvara Gordana Gorinšek, magistra fitomedicine. S ovim divnim brendom i još divnijom ženom me je spojila jedna naša sugrađanka, ni ne sluteći u kakvu će se ljubav to sve razviti. Naš prvi kontakt je bio telefonski, pomalo nepovjerljivo smo se otvarale s prijedlozima, da bi cijela priča kulminirala suradnjom na mnogo više polja nego što je to itko mogao očekivati.

autor fotke: Borna Filić / PIXSELL – fotografija s dužnim poštovanjem preuzeta s portala budi.in – jer ja nažalost nisam uspjela uhvatiti Gordaninu gracioznost u svom objektivu – zbog svima nam znanog nedostatka adekvatne opreme (punjač za bateriju mog ljubljenog Canona, op.a.)

Proizvodi koje mi je Gordana velikodušno ustupila još kad smo se upoznale (na lijepe oči), su me doslovno oborili s nogu. Nisam neki naturalac, niti brijem na prirodno – no sklona sam mišljenju da prirodna kozmetika ima bolju karmu.

Arome koje se šire iz tih bočica su neopisivo originalne, istinite i autentične. Kad sam prvi put pomirisala kremu za lice za mješovitu i masnu kožu, imala sam takav jedan flashback, dostojan samog Prousta. Ta krema miriši na Velu Luku u kasno ljetno popodne, na zrake sunca koje se probijaju kroz krošnje borova i maslina, na prste koji gule naranču ispod odrine od loze. Mirisne note iz Aromatičnog kutka su baš mediteranske. Poznate, domaće, ali profinjene. Nema sladunjavih, jestivih mirisa. Nema intenzivnih i oštrih aroma bilja, već divno izbalansirani, osvježavajući citrusi obavijeni mekanom herbalnom sjetom.

Pa dok ja dizajnerski pripremam novo ruho Aromatičnog kutka i isprobavam ponudu, ona vam sprema mjesečne specijale o kozmetičkim sastojcima i zabludama koje prate prirodnu kozmetiku. Zato sam današnje pametovanje prepustila upravo Gordani.

Za početak bi nam se mogla predstaviti. Tko? Što? Kad? Gdje? 🙂

Diplomirala sam na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu čime sam stekla zvanje diplomiranog inženjera agronomije, smjer Zaštita bilja odnosno magistre inženjerke fitomedicine – moglo bi se reći da sam doktorica za biljke. Nakon završetka studija, vođena željom da proširim formalno stečena znanja i da izađem iz akademskih okvira, u zagrebačkoj Ustanovi za obrazovanje odraslih “Aroma Akademija” sam stekla zvanja obiteljski aromaterapeut i aromamaser. Koju godinu kasnije, u toj istoj Ustanovi, predavala sam kolegije Botanika i Mikrobiologija, a predavačku strast nastavljam u zagrebačkoj Ustanovi za obrazovanje odraslih “Galbanum” gdje sam voditeljica programa Uzgajivač i prerađivač aromatičnog i ljekovitog bilja. Polaznicima nastojim približiti koncept, pojmove i postulate poljoprivredne proizvodnje s naglaskom na ekološkoj proizvodnji i preradi aromatičnog i ljekovitog bilja. Također uspješno plovim vodama aromaterapije i kozmetologije već nekoliko godina.

kutak_06
Imala sam čast prisustvovati procesu proizvodnje u Aromatičnom kutku <3

Otkud ideja za pokretanjem proizvodnog pogona, baš ovdje, baš sada?

Nastavno na prethodni odgovor – s vremenom je upravo prirodna kozmetika postala primarnim fokusom mog profesionalnog interesa, a u konačnici je rezultirala osnivanjem Aromatičnog kutka – tvrtke za proizvodnju i trgovinu kozmetičkih proizvoda te pokretanjem moje prve kozmetičke linije.
Svoje prve amaterske kozmetičke preparate pripravila sam na zamolbu moje sestre, koja je tada patila od određenih dermatoloških tegoba, a zatim i jedne drage prijateljice. Izrađivala sam ih prema njihovim individualnim potrebama koristeći stečena formalna znanja, a kasnije ih nadograđujući kontinuiranom edukacijom, istraživanjem i eksperimentiranjem. Svoje zadovoljstvo podijelile su sa svojim radnim kolegama, obitelji, prijateljima, znancima i ubrzo se dobar glas o djelotvornosti mojih pripravaka proširio. S vremenom mi je postalo jasno da na tržištu postoji veliki interes za visoko kvalitetnom i visoko djelotvornom kozmetikom pa sam se posvetila usavršavanju postojećih receptura. Nakon dvije godine sustavnog rada, bile su spremne ugledati svjetlo dana. Prijelomni faktor pri odluci bila je dakako, dugogodišnja nezaposlenost.

kutak_07
Divne, divne sirovine i dokaz o mikrobiološkoj ispravnosti prostora <3

Zašto si se odlučila na proizvodnju baš 100% čiste, prirodne, ekološke kozmetike?

U posljednje vrijeme vrlo se intenzivno piše i govori o prirodnoj kozmetici koja svakim danom postaje sve popularniji izbor u osvještenoj njezi kože.

Tome uvelike pridonosi i buđenje svijesti o štetnosti većeg broja kemijskih sastojaka koji čine integralni dio velike većine konvencionalnih kozmetičkih proizvoda. Donedavno se istraživanja toksičnosti kozmetičkih kemijskih sastojaka nisu provodila zbog manjkave zakonske regulative, koja velikim proizvođačima konvencionalne kozmetike, okupljenima u Svjetsko udruženje proizvođača kozmetike (CTFA, sjedište u Washingtonu), dopušta slobodno stavljanje proizvoda na tržište bez prethodnog ispitivanja toksičnosti. Prema nekim podacima, četvrtina svih sastojaka koji se primjenjuju u konvencionalnoj kozmetici je kancerogena, a više od 80% svih alergijskih reakcija kože na kozmetičke pripravke prouzročuju umjetni sastojci poput konzervansa, sintetskih parfema i boja, mineralnih ulja… Prosječna odrasla osoba primjenjuje oko devet kozmetičkih proizvoda koji sadržavaju otprilike 150 kemijskih sastojaka od kojih većina nikada nije bila ispitana ili je pak nepotpuno ispitivana.

Ljekovitost velikog broja vrsta, bez obzira radi li se o svakodnevnim prehrambenim namirnicama, začinima ili kozmetičko-farmaceutskim sirovinama, poznata je od davnina, no napredovanjem farmaceutske industrije, spoznaje o njihovoj ljekovitost gotovo su zaboravljene. Sreća u nesreći jest upravo taj sveprisutni trend osvještenosti o nedjelotvornosti i štetnosti mnogih kozmetičkih sastojaka. Tijekom dugogodišnjeg i kontinuiranog obrazovanja, upoznala sam neupitnu moć i snagu biljaka i njihovih ekstrakata. Formalna i empirijska znanja iz ekološke biljne proizvodnje te važnost inzistiranja i kontinuirane edukacije o očuvanju okoliša, bili su odlučujući faktori u mojoj odluci da proizvodim prirodnu kozmetiku.

Smatram da jedino kozmetika nastala fuzijom ekološki dobivenih sastojaka može pružiti koži ono što joj treba. S biokemijskog stajališta, takve sastojke koža lako prepoznaje kao vlastite građevne elemente te ih u tu svrhu koristi u staničnom metabolizmu. Prednosti prirodnih kozmetičkih proizvoda su pak visoka hranjiva vrijednost pojedinih sastojaka; primjerice hladno prešanih biljnih ulja koja sadržavaju visokovrijedne masne kiseline, vitamine i minerale, građevne i reparativne elemente svake stanice, nužne za njezino pravilno funkcioniranje. Zatim, apsorpcija hranjivih sastojaka u dublje slojeve kože, stimulacija mikrocirkulacije i lokalne detoksikacije, poticanje tkiva na samostalnu proizvodnju kolegenskih i elastinskih vlakana odgovornih za čvrst izgled kože, sprečavanje evaporacije vlage itd. Prirodnu kozmetiku stoga možemo nazvati i funkcionalnom kozmetikom, kozmetikom koja stimulira metaboličku aktivnost stanica kože i time pridonosi zdravom i mladolikom izgledu našeg najvećeg organa.

kutak_08
Aromatična lepeza predivnih mirisa i tekstura <3

Kako dakle kozmetika mora biti formulirana, da bi se nazivala prirodnom?

Proizvodi prirodne kozmetike sastoje se od sirovina (maslaci, biljna ulja, voskovi, lanolin, eterična ulja, hidrolati, emulgatori, koemulgatori i dr.) koje su nastale tehnološkom obradom biljnog materijala iz kontroliranog konvencionalnog ili cjenovno znatno višeg – ali ekološki vrlo prihvatljivog, organskog uzgoja ili samoniklog bilja, bez mogućnosti korištenja genetski modificiranih organizama. Sam proizvodni proces treba sadržavati mali broj postupaka kako bi se zadržala čistoća i kvaliteta sirovina. Proizvodi ne smiju biti testirani na životinjama, te bi trebali biti u ekološkoj ambalaži, izrađenoj od ekološki prihvatljivih materijala s mogućnošću reciklaže. Međunarodni i relativno mlad NaTrue certifikat kojim su definirani visoki i transparentni proizvodni kriteriji u proizvodnji prirodne i organske kozmetike, omogućuje kupcima da jednostavno, s pomoću broja zvjezdica na proizvodu, razlikuju proizvod prirodne od proizvoda organske kozmetike.

  1.    *** Tri su zvjezdice oznaka organske kozmetike koja sadržava najmanje 95% organskih sastojaka.
  2.    ** Dvije su zvjezdice oznaka organske kozmetike s najmanje 70% organskih sastojaka.
  3.    * Jedna je zvjezdica oznaka prirodne kozmetike s manje od  70% organskih sastojaka.

 

kutak_03

U našem dosadašnjem poznanstvu sam skužila da su ti mirisi su ti jako bitni. Odakle crpiš inspiraciju za parfemske kompozicije? Možda da nam kažeš par riječi o procesu kreacije parfema?

Osjetilo njuha je izuzetno važno u svakodnevnom životu, često zanemareno u odnosu na osjetila vida i sluha. Izuzetno je važno zbog svoje uloge u odabiru hrane, životnog partnera… Mirisna sjećanja na djetinjstvo, iskustvo, događaj, dragu osobu, cjeloživotna su. Isto tako, jedan je prvih faktora prilikom odabira kozmetičkog proizvoda, bilo da se logično radi o parfemu, ali i sapunu, gelu za tuširanje, losionu, kremi… Odabiremo onaj proizvod koji nam, svojim mirisom, stvara ugodu, ne ulazeći u sferu potrebe za proizvodom, kao ni djelotvornosti proizvoda. Želimo se ugodno osjećati, ali i ugoditi drugima. Većina mojih proizvoda, parfemskog su mirisa dobivenog jedinstvenom kombinacijom eteričnih ulja, pomno kreiranom prema modificiranim načelima parfimeristike. Želja mi je bila, kreirati miris kozmetičkog proizvoda koji će odisati smislenom mirisnom profinjenošću i pružiti osjetilu mirisa novo iskustvo. Ukratko, eterična ulja su prirodni mirisni materijali koji se prema hlapivosti odnosno dužini vremenskog perioda zadržavanja na koži, dijele u tri skupine odnosno note: donju, srednju i gornju.

Gornju notu najčešće čine lagani, svježi i iskričavi mirisi agruma te neki začinski mirisi poput zelene mandarine, limuna, slatke naranče, lavande. S mirisima gornje note susrećemo se s prvim udisajem mirisa/parfema koji odmah oblikuje naš mirisni dojam te određuje hoće li nam se odabrani miris/parfem svidjeti ili ne. Mirisi gornje note vrlo brzo izčeznu, unutar sat vremena. Srednju notu najčešće čine cvjetni, slatki, topli i zavodljivi mirisi te neki začinski mirisi poput ylang-ylanga, palmarose, geranija, muškatne kadulje. Mirisi srednje note oblikuju središte, srce parfema, daju mu punoću, povezuju gornju i donju notu, te sljubljuju sve komponente. Traju nekoliko sati, svakako duže od mirisa gornjih nota. Donju notu pak čine dublji, teži, zemljani mirisi poput benzoina, tamjana, sandala, mire. Mirisi donje note čine temelj parfema od kojeg se počinje graditi parfem. Djeluju fiksativno na mirise ostalih nota usporavajući njihov suviše brz gubitak, naročito gornjih nota. Traju najdulje od svih nota, a znaju se osjećati i danima.

Slaganjem ovih mirisnih nota nastaju donji, srednji i gornji mirisni akordi, koji pak pažljivim odabirom mirisnih komponenti i njihovih omjera, tvore skladnu mirisnu cjelinu. Miris iz Vaše bočice losiona ili lončića kreme postupno se razvija i sazrijeva poput parfema sve do konačne stabilizacije. Zanimljivo je da će isti miris nanesen na kožu različitih osoba, mirisati potpuno različito zbog jedinstvene kemije kože. Koža svake osobe reagira drugačije na iste sastojke mirisa. Tijekom trajanja na koži, miris se razvija i mijenja. Nosite parfem u posve novom obliku svaki dan.

Koji proizvod je tebi osobno najdraži iz trenutačne postave proizvode linije Aromatičnog kutka, s kojim imaš neku posebnu “vezu”?

Najdraža mi je Regenerativna krema za ruke, iz vrlo praktičnih razloga – često ju koristim zbog suhe i osjetljive kože ruku, stalno izložene dezificijensima koje koristim u proizvodnom pogonu. Oni su nužni su za održavanje besprijekorne higijene i mikrobiološke čistoće radnih površina, strojeva, posuđa, ambalaže kako bi se krajnjem kupcu osigurala zdravstvena ispravnost proizvoda. Unatoč zaštitnoj opremi, ruke stradaju, no zato ih krema štiti i regenerira, za čas. Osim toga, vlasnica sam jedne nestašne mace oštrih noktića, koja ih u igri zaboravi uvući u šapice pa sam često izgrebanih ruku i podlaktica.

kutak_04
Iako je meni dezić trenutačno najdraži proizvod, i ja volim Gordaninu kremu za ruke!

Kakvim ti se čini stanje na domaćem tržištu? 

Na domaćem tržištu postoji velik broj ilegalnih i polulegalnih, ali i legalnih brendova. Legalna je konkurencija jaka; neki se mogu podičiti dugogodišnjom tradicijom proizvodnje, neki imaju prednost sa svjetski priznatim inovacijama. Posebnost Aromatičnog kutka su jedinstvene recepture koje su rezultat pasioniranog, dugogodišnjeg, istraživačkog rada na razvoju visoko djelotvornih proizvoda – sinergijskog i optimalnog odnosa svih sastojaka. Recepture su modelirali njihovi dosadašnji korisnici, uključujući i moju malenkost, svojim istančanim i raznolikim potrebama, kritikama i prijedlozima. U njih je utkana pažnja, ljubav i strast, te su usavršavani dok u potpunosti nisu zadovoljili formom i visokom djelotvornošću. Danas, dotjerani rukom jednog perfekcioniste, spremni su ugledati svjetlo dana i učiniti dobro vašoj koži i kosi.

Aromatični kutak je svoju službenu priču započeo tek prošle godine, nakon dugogodišnjeg istraživanja i usavršavanja receptura. Sada se nastojim pozicionirati se na domaćem i inozemnom tržištu, te se nadam da će Aromatični kutak biti prepoznat kao kvalitetan proizvod proizveden s velikom ljubavlju. Uvjerena sam da će to svaki korisnik osjetiti i prepoznati – ne samo njenu kvalitetu i djelotvornost, već i emocije koje su utkane u nju. Emocija je nešto što niti jedan stroj u strogoj industriji ne može podariti čovjeku. To je prednost i posebna čar ručno izrađenih proizvoda, poput mojih. I na kraju krajeva, uvjerit ćete se i sami da se u mojim kozmetičkim proizvodima nalaze zaista pomno izabrani, potpuno prirodni i provjereni sastojci.

Ono što mene najviše zanima jest – planiraš li širiti liniju – koji su proizvodi u najavi, što možemo očekivati?

Planiram… Imam nekoliko ideja, nekoliko nedovršenih projekata koji čekaju povoljan trenutak, a moja osobna želja je uploviti u vode parfemske industrije, ali o tome neću puno otkrivati. Neka ostane iznenađenje. 🙂

I kako da ja na kraju zaključim ovaj intervju, osim da kažem da mi je kanula suza i da sam se ludo zaljubila u arome iz Aromatičnog kutka i u ovu divnu ženu, s kojom ćemo se sljedećih mjeseci ćemo se družiti tu na blogu. Podijelit će s nama laicima svoje znanje, te će razbijati mitove i educirati nas o sastojcima i procesima.

2 thoughts on “Intervju: Gordana Gorinšek, Aromatični kutak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *